Saudi-Arabia rokottaa pyhiinvaeltajat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabia rokottaa pyhiinvaeltajat

Saudi-Arabiaan saapuvia pyhiinvaeltajia odottaa
tänä vuonna jo lentokentällä suun kautta nautittava poliorokote. Mekan
pyhiinvaellus ajoittuu nyt marraskuulle.

Saudi-Arabiaan saapuvia pyhiinvaeltajia odottaa tänä vuonna jo lentokentällä suun kautta nautittava poliorokote. Mekan pyhiinvaellus ajoittuu nyt marraskuulle.

Saudi-Arabia on päässyt eroon poliosta, joten se on päättänyt rokottaa tulijat maista, joissa tauti yhä leviää. Niitä ovat Pakistan, Nigeria, Intia ja Afganistan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n poliorokotuskampanjaa Pakistanin Sindhin maakunnassa johtava tohtori Yehya Mostafah hyväksyy saudien toiminnan, koska jopa poliolle immuuni aikuinen voi kantaa virusta ja tartuttaa sen muihin.

Asiantuntijoiden mukaan Saudi-Arabia jakaa oikeastaan tehosterokotetta, koska se on asettanut rokotustodistuksen jo viisumin ehdoksi poliomaista tuleville.

"Saudi-Arabia pyrkii välttämään katastrofin, jollainen sattui vuoden 2003 pyhiinvaelluskauden jälkeen, kun yli 20 poliosta vapaata maata sai viruksen uudelleen Nigeriasta", WHO:n poliokampanjaa Pakistanissa vetävä tohtori Ni'ma Abid selittää.

Pakistanissa poliotartuntoja on todettu tänä vuonna 81 ja viime vuonna 32. Tartunnat keskittyvät levottomalle Afganistanin rajaseudulle.

Noin 27 000 lasta jäi vuonna 2007 rokottamatta Pakistanin Luoteisessa rajamaakunnassa uskonoppineiden vastustuksen takia. Nämä väittivät, että kyse on Yhdysvaltain salahankkeesta muslimilasten steriloimiseksi.

Saudi-Arabiassa rokotteen joutuvat nielemään myös ne lähes 30 pakistanilaista uskonoppinutta, jotka kielsivät sen ottamisen kannattajiltaan.

Pappien kanta alkoi lientyä tänä vuonna, kun Saudi-Arabia vaati Mekkaan aikovilta rokotustodistusta.

Erään talebanien järjestön johtaja on nyt lupaillut tukea Pakistanin poliokampanjalle, minkä toivotaan lopettavan "haamutiimit". Ne ovat käyneet tekemässä poliorokotuksesta kertovia liitumerkkejä oviin, joilla rokottajat eivät ole käyneet.

Britannia lupasi hiljan yli kymmenen miljoonaa euroa lisätukea Pakistanin poliokampanjalle. Teollisuusmaille taudin kitkeminen kehitysmaista on tärkeää, koska se vähentää sairauden uuden rantautumisen riskiä. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia