Sambiassa satsataan hunajaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sambiassa satsataan hunajaan

Sambia pyrkii monipuolistamaan taloutta, mutta infrastruktuuri ja EU:n yksityiskohtaiset vaatimukset ovat toiminnan jarruna.

Kasvava hunajantuotanto on merkittävä tulonlähde jo 25 000 sambialaiselle. Vaikka afrikkalaisten tuottajien rooli hunajan maailmanmarkkinoilla on varsin pieni, on sambialaisten yritysten kiinnostus erityisesti Euroopan unionin markkinoita kohtaan kasvussa. Vielä sambialainen hunaja kulutetaan kuitenkin pääosin kotimaassa, kirjoittaa Laura Heiskanen global.finland.fi-sivustolla.

Vahvemman markkina-aseman saavuttamista rajoittavat EU:n jäsenmaiden luomat, muun muassa tuotteiden pakkaukseen, laatuun ja valmistusprosessin hygieniaan liittyvät yksityiskohtaiset vaatimukset. Markkinoille pääseminen vaatisikin tuotannon modernisoimista ja lisää koulutusta tuottajille.

Tällä hetkellä hunajantuotannon kasvattaminen on kuitenkin haastavaa kehittymättömän infrastruktuurin takia. Zambian Honey Council (ZHC) pyrkii kehittämään yhtenäisiä toimintatapoja tuottajien järjestäytymiseen, markkinointiin ja hunajan laatuun. Lisäksi se opastaa viljelijöitä pesien rakentamisessa ja säilöntä- ja keruumenetelmissä. Myös Suomen Lusakan suurlähetystö on tukenut ZHC:n työtä.

Ennen vain miesten työnä pidetystä hunajantuotannosta on tullut merkittävä tulonlähde myös naisille. Myös monet hiilenpolttajat ovat siirtyneet hunajantuottajiksi huomattuaan hunajan taloudellisen arvon. Tällä puolestaan on myönteisiä vaikutuksia alueen metsäkatoon, jota puuhiilen polttaminen kiihdyttää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia