Sähköaita Afrikan pakolaisia vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sähköaita Afrikan pakolaisia vastaan

Israel rakentaa 250 kilometrin mittaista sähköaitaa Egyptin rajalle. Aita varustetaan moderneilla valvontakameroilla, ja se maksaa 270 miljoonaa euroa.

Israel rakentaa 250 kilometrin mittaista sähköaitaa Egyptin rajalle. Aita varustetaan moderneilla valvontakameroilla, ja se maksaa 270 miljoonaa euroa.

Viime vuosina kymmenet tuhannet afrikkalaiset ovat yrittäneet laittomasti Egyptin ja Israelin rajan. Monet heistä ovat päätyneet Israelin maatiloille ja siirtokuntiin fyysisiin, huonosti palkattuihin töihin.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on sanonut, että laittomien työnhakijoiden ryntäys uhkaa israelilaisten työpaikkoja ja koko maan tulevaisuutta.

Egyptin ihmisoikeusjärjestön johtaja Abu Saeda kummastelee Netanjahun kantaa.

"Israel toivottaa tervetulleiksi falashat (Etiopian juutalaiset) samoin kuin muiden maiden juutalaiset. Israel jopa tarjoaa taloudellisia kannustimia maahan muuttaville juutalaisille. Miten he siis voivat väittää, että siirtolaiset olisivat pahaksi maan taloudelle", Saeda sanoo.

Viime kuussa Israelin hallitus hyväksyi myös suunnitelmat rakentaa pidätysleiri laittomille Afrikan siirtolaisille lähelle Egyptin rajaa.

Vuoden 1979 rauhansopimus Egyptin ja Israelin välillä rajoittaa tiukasti sotilas- ja turvallisuustoimia yhteisen rajan tuntumassa. Egyptin ulkoministeriön tiedottaja Hossam Zaki kuitenkin sanoi, että Israelin maaperälle rakennettava aita on Israelin sisäinen asia eikä uhkaa Egyptiä.

Viime vuodesta lähtien Egypti on rakentanut maanalaista teräsestettä 14 kilometrin rajalle palestiinalaisten Gazan kaistan kanssa tarkoituksena hankaloittaa salakuljetusta.

Ensin Israel ja sitten Egypti sulkivat Gazan vastaisen rajansa vuonna 2007, ja Gazan asukkaat saavat merkittävän osan perustarpeistaan rajanalaisten tunneleiden kautta.

Egyptin ja Israelin erämaaraja Siinailla on vilkas kulkureitti sudanilaisille, etiopialaisille ja eritrealaisille poliittisille pakolaisille ja työnhakijoille. Yritykset ylittää raja laittomasti päättyvät usein väkivaltaisiin yhteenottoihin Egyptin rajapoliisin kanssa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Egyptin rajaviranomaiset ovat surmanneet vuodesta 2007 lähtien ainakin 85 afrikkalaista pakolaista. Tänä vuonna uhreja on ollut 24.

Aidoista ja väkivallasta huolimatta Israeliin riittää tunkua köyhemmistä maista.

Nimettömänä pysyttelevät Sudanin Darfurista tullut, nyt Kairossa elävä pakolainen kertoo, että hän on yrittänyt kerran Israeliin ja yrittää uudestaan.

"Serkkuni onnistui luikahtamaan Israeliin, ja hän pääsi suhteellisen hyväpalkkaiseen työhön, josta riittää rahaa lähetettäväksi takaisin Darfuriin. Vaikka minä sain kuukauden linnaa, aion koittaa uudestaan onneani rajalla", Mies kertoo.

"Ei Darfurin tilanne ole mihinkään paranemassa."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia