Sähkö tuo toivoa Afrikkaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sähkö tuo toivoa Afrikkaan

Kyselytutkimuksen mukaan sähkövalon ääressä elävät afrikkalaiset näkevät tulevaisuutensa parempana kuin kotinsa muilla keinoin valaisevat.

Vaikuttaa siltä, että sähkö tuo enemmänkin kuin vain perusmukavuutta afrikkalaiskoteihin.

Gallupin kyselytutkimuksen mukaan sähköverkkoon kytketyissä kotitalouksissa asuvat ihmiset Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa pitävät tulotasosta huolimatta elämäänsä parempana kuin ne, jotka eivät saa valoaan sähköstä. Ero pysyi, vaikka kotitalouden tulot otettiin huomioon.

Sähköverkon merkitys näkyi etenkin siinä, kuinka valoisana ihmiset näkevät tulevaisuutensa. Sähköverkossa olevat arviovat tulevan elämänsä kokonaista pistettä paremmin kuin polttoaineella toimivien lamppujen varassa olevat, ja puoli pistettä paremmin kuin muihin valonlähteisiin tukeutuvat.

Vain noin 23 prosenttia 20 eri Saharan eteläpuoleisen Afrikan maan vastaajista sanoi, että voimajohdot tuovat pääasiallisen valonlähteen heidän kotiinsa. Melkein 40 prosenttia puolestaan nojaa polttoaineella, kuten kaasulla, toimiviin lamppuihin, ja loput muihin lähteisiin, kuten generaattoreihin ja taskulamppuihin.

Gallupin tekijöiden mukaan sähkön kauaskantoisten vaikutusten takia sen saannin parantaminen on eräs keskeisistä keinosta saavuttaa YK:n vuosituhattavoitteet alueella. Paremman terveyden ja toimeentulon ohella se saattaa myös tuoda toivoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia