Sademetsää halkovan valtatien kunnostus kiivastuttaa Brasiliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sademetsää halkovan valtatien kunnostus kiivastuttaa Brasiliassa

Brasilian viranomaiset ovat päättäneet kunnostaa Amazonin sademetsän sydämessä kulkevan valtatie BR-319:n. Ympäristöjärjestöt vastustavat hanketta, koska pelkäävät sen kiihdyttävän sademetsän hakkuita.

Valtatie BR-319 rakennettiin jo 35 vuotta sitten, ja se yhdistää Amazonasin osavaltion pääkaupungin Manauksen 885 kilometriä etelämpänä olevaan Porto Velhon kaupunkiin. Kunnossapidon kelvottomuuden vuoksi tie on vuosien saatossa muuttunut ajokelvottomaksi.

Nyt valtatien kunnostustyöt on kuitenkin aloitettu tien parhaiten säilyneillä osuuksilla Manauksen ja Porto Velhon ympäristössä.

Valtaosa eli noin 600 kilometrin osuus tiestä odottaa kuitenkin yhä lupaa Brasilian ympäristöviranomaisilta, koska ympäristövaikutusten arviointi on vielä kesken. Tien kunnostus ja päällystäminen on määrä saada valmiiksi vuonna 2011, ja urakan hinnaksi arvioidaan 700 miljoonaa realia eli noin 270 miljoonaa euroa.

Kunnostus lisää huomattavasti Amazonasin ja sen eteläpuolisen Rondônian osavaltion välistä kauppaa ja liikkuvuutta.

Kunnostus hävittää metsää

Tutkimusten mukaan valtateiden rakentaminen sademetsäalueelle on kuitenkin suoraan yhteydessä metsäkatoon: tietä pitkin esimerkiksi maattomat maalaiset pääsevät sademetsän syvyyksiin raivaamaan itselleen peltoalaa.

Minas Geraisin yliopiston tutkijaryhmä on arvioinut, että tien kunnostus hävittäisi vuoteen 2050 mennessä sademetsää 168 000 neliökilometrin eli tasan puolen Suomen verran.

Rautatiestä päästövähennyksiä teollisuusmaille?

Kiistaa mutkistaa entisestään Amazonasin osavaltion ympäristösihteerin Virgilio Vianan ehdotus korvata tie rautatiellä.

Rautatien rakentaminen maksaisi liki kolminkertaisesti maantien kunnostuksen verran, mutta hillitsisi ilmastonmuutosta merkittävästi. Osin siksi, ettei autoilu lisääntyisi, mutta etupäässä siksi, ettei sademetsien häviäminen entisestään kiihtyisi.

Metsien biomassa sitoo valtavasti hiiltä, ja sademetsien hakkuut ovat yksi tärkeimmistä ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousun syistä.

Viana uskookin, että teollisuusmaat voisivat rahoittaa osan rautatiestä ja saada näin itselleen Kioton joustomekanismien mukaisesti päästövähennyksiä.

Kaikkea ei voi kuljettaa laivoin

Rondônian kuvernöörin Ivo Cassolin mukaan ratahanke ei tule toteutumaan, vaan valtatie kunnostetaan alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

"Rautatie on hyvä liikennemuoto, mutta tähän se ei sovi. Tarkoitus on parantaa paikallisten ihmisten elämänlaatua ja pienviljelijöiden tuotteiden pääsyä Manauksen markkinoille."

Ympäristönsuojelijoitakin enemmän valtatie BR-319:n kunnostusta vastustavat jokilaivayrittäjät. Kuvernööri Cassol kuitenkin huomauttaa, että jokilaivat sopivat vain vanhentumattomien tavaroiden, kuten vientisoijan, kuljetukseen.

"Jokilaivakuljetus ei sovi banaaneille, lehtisalaatille tai muille vihanneksille, kun matka jokilaivalla kestää jopa yhdeksän päivää."

Amazonasin pääkaupunki, 1,7 miljoonan asukkaan Manaus, on merkittävä teollisuuskaupunki ja suuri markkina vihanneksille, mutta vihanneksia kasvatetaan kaupungin ympäristössä niukasti.

Myös teollisuustuotteet kiitäisivät maantietä

Lisäksi valtatien kunnostus avaisi väylän myös Manauksen teollisuustuotteiden viennille Rondôniaan ja eteenpäin.

Maanviljelyllä ja karjataloudella elävällä Rondônian provinssilla puolestaan on suuri tarve parantaa alkutuotteidensa pääsyä markkinoille ja kehittää omaa teollisuuttaan.

Rondônian väkiluku kasvoi merkittävästi 1970-luvulla, kun sotilashallituksen asutusohjelmien vuoksi tuhannet ihmiset muuttivat maakuntaan. Ympäristön kannalta projekti oli katastrofaalinen: nykyisin Rondônian metsäkato on yksi pahimmista Amazonin sademetsän alueella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia