"Saat hoitoa jos alat vakoojaksi" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Saat hoitoa jos alat vakoojaksi"

Israel kiristää ja vangitsee sairaita gazalaisia, kirjoittaa Khaled Alashqar.

(IPS) -- Israelin saartaman Gazan palestiinalaisalueen asukkaiden on vaikea saada hoitoa vakaviin sairauksiin. Oikotieksi tarjotaan ryhtymistä Israelin vakoojaksi.

Fadi al-Qutshan, 28, kärsi leikkaushoitoa vaatineesta harvinaisesta sairaudesta. Gazasta hänet ohjattiin hoitoon Länsirannalle. Siirtyminen palestiinalaisalueelta toiselle vaatii kuitenkin Israelin armeijan luvan, joka evättiin usean otteeseen.

Lupa heltisi lopulta, kun Gazassa toimiva Palestiinalainen ihmisoikeuskeskus puuttui asiaan. Länsirannalta al-Qutshan sai lähetteen sairaalaan Israeliin. Luvat järjestyivät, ja leikkaus onnistui. Hoidon viimeistely vaati kuitenkin uuden käynnin sairaalassa, ja sille asetettiin ehto.

"Fadi istui vieressäni, kun hänen puhelimensa soi. Pian hänen ilmeensä muuttui ja hän katkaisi puhelun", äiti Zeina al-Qutshan kertoo.

Hänen mukaansa pojalle soitti Israelin tiedustelupalvelun upseeri, joka tarjosi pääsyä sairaalaan sillä ehdolla, että Fahdi ryhtyisi Israelin vakoojaksi Gazassa. Poika kieltäytyi ja kuoli pian sen jälkeen.

Ansoja rajalla

"Potilaiden kiristäminen kulkulupien avulla on tehnyt tarkastusasemista ansoja sairaille palestiinalaisille. Monia on pidätetty ja toiset painostettu ryhtymään vakoojiksi", kertoo Gazan ihmisoikeuskeskuksen asianajaja Aklam al-Aqra.

Gazan kaistale vastaa puolta Helsingin pinta-alasta, ja siellä asuu 1,8 miljoonaa ihmistä. Lääketarvikkeista on huutava pula.

Miehitetyn Länsirannan terveydenhuolto on hiukan paremmissa kantimissa kuin saarretun Gazan, mutta vaativinta hoitoa saa vain Israelin hyvin varustetuista sairaaloista.

Sairaita vankeja

Ihmisoikeuskeskus on kirjannut monia pidätys- ja painostustapauksia Erezin asemalla Gazan, Länsirannan ja Israelin rajojen leikkauspisteessä. Myös potilaiden saattajia on ahdistelu.

Palestiinalaisviranomaisten mukaan potilaiden pidättäminen ja vangitseminen Israelin rajoilla on kiihtynyt. Palestiinalaisia viruu Israelin vankiloissa 4 800, ja joka neljännen arvioidaan kaipaavan lääkärin apua.

"170 vankia tarvitsee leikkauksen, 23 sairastaa syöpää ja 45 kärsii liikuntavaikeuksista. 18 henkeä suorittaa tuomiotaan Ramallahin vankilaklinikalla huonon terveydentilansa vuoksi", listaa vangeista vastaavan palestiinalaisministeriön tiedottaja Eslam Abdo.

Saattaja tyrmään

Kun kaikki tarvittavat luvat oli saatu, gazalainen Mahmould Shamlak lähti saattamaan vaimoaan sairaalaan Länsirannalle.

"Raja-asemalta vaimoni lähetettiin kuitenkin takaisin Gazaan ja minä jouduin ilman syytä yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen Israeliin", Shamlak kertoo.

Lääkärit ihmisoikeuksien puolesta -järjestön Israelin osasto vaatii maan turvallisuusviranomaisia lopettamaan sairaiden gazalaisten ja näiden omaisten oikeuksien loukkaamisen.

Gazan terveysviranomaisten mukaan 13 000 potilasta on saanut kolmen vuoden aikana lähetteen jatkohoitoon Länsirannalle tai Israeliin. Määrän ennustetaan nousevan, koska myös Egyptin ja Gazan raja on suljettu ja salakuljetustunnelit tukittu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia