Ruandasta Itä-Afrikan it-johtaja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruandasta Itä-Afrikan it-johtaja

Ruanda on noussut vuoden 1994 kansanmurhan varjoista ja kehittyy vauhdilla itäisen Afrikan informaatiotekniikan keskukseksi.

Ruanda on noussut vuoden 1994 kansanmurhan varjoista ja kehittyy vauhdilla itäisen Afrikan informaatiotekniikan keskukseksi.

Ruandan valtion budjetista käytetään it-alan kehittämiseen 1,6 prosenttia, mikä vastaa teollisuusmaiden tasoa.

Vuosituhannen vaihteessa laadittu Visio 2020 -strategia pyrkii nostamaan Ruandan kurjuudesta keskituloisten kehitysmaiden luokkaan. Avainalaksi määriteltiin tietotekniikka, jonka osaajia alettiin heti kouluttaa.

Kehitysavun antajat innostuivat tukemaan uutta linjaa. Esimerkiksi 25 entistä Ruandan armeijan sotilasta valmistui viime vuonna atk-kurssilta Washingtonissa Development Gateway -säätiön tuella.

Yli yhdeksän miljoonan asukkaan Ruanda pyrkii saamaan kaikki kansalaiset it-palvelujen piiriin, vaikka enimmät puhelinlinjat, kännykät ja internet-yhteydet löytyvät toistaiseksi pääkaupunki Kigalista ja sen ympäristöstä.

Viime vuonna ohjattiin kuitenkin 750 miljoonaa euroa telekeskusten rakentamiseen ympäri maata. Hankkeeseen kytkeytyy Nokian ja Yhdysvaltain Grameen-säätiön tukema kyläpuhelinohjelma, joka pyrkii luomaan kyliin lähivuosina kolmisen tuhatta alan pienyritystä.

"Heinäkuuhun mennessä kyläpuhelimia oli toimitettu 167, ja tavoitteena on päästä tuhanteen vuoden loppuun mennessä", Nokian Lähi-idän ja Afrikan osaston viestintäjohtaja Yolanda Pineda kertoo.

Ruanda kohentaa terveyspalvelujaan sairaaloita ja yliopistoja yhdistävän Telemedicine-verkoston avulla ja varustaa peruskouluja tietotekniikalla.

"Kigalin it-koulutuskeskus on kurssittanut yläasteen opettajia kaikista maakunnista", projektijohtaja Jerome Gasana kertoo.

Ruanda liittyi virallisesti Itä-Afrikan yhteisöön (EAC) kesäkuussa ja järjestää nyt opetusta myös naapurimaiden it-opiskelijoille.

Gasanan mukaan keskus on jo kouluttanut it-tukihenkilöitä yhteistyössä Microsoftin ja Kenian huipputeknologian instituutin kanssa.

Ruanda valittiin vastikään Itä-Afrikan merenalaisen kuitukaapelihankkeen päämajaksi. Eräät tarkkailijat maalaavatkin jo Kigalista tulevaa Itä-Afrikan Singaporea.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia