Rikkaita palvellut munuaisbasaari uhkaa siirtyä maan alle Pakistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rikkaita palvellut munuaisbasaari uhkaa siirtyä maan alle Pakistanissa

Pakistanissa epäillään, ettei kauppa ihmisen munuaisilla lopu, vaikka sitä yritetään suitsia syyskuussa annetuilla määräyksillä.

"Kauppa jatkuu niin kauan kuin tarjolla on köyhiä ja terveitä elinluovuttajia sekä maksukykyisiä ja -haluisia tarvitsijoita. Se siirtyy vain maan alle", Shahzad Rizwan, 30, sanoo.

Hän myi munuaisensa neljä vuotta sitten alle 300 eurolla maksaakseen vaimonsa keisarileikkauksesta aiheutuneen velan.

"Kukaan ei vastustanut kauppaa, ennen kuin välittäjät ryhtyivät ahneiksi ja lakkasivat maksamasta luovuttajille lupaamiaan summia", Rizwan jatkaa vakuuttaen, että uudet säännöt johtuvat tästä.

Lahoren poliisi ratsasi keväällä kymmenen sairaalaa, joita epäiltiin munuaiskaupasta, mutta lain puuttuessa asialle ei mahdettu mitään, poliisiylitarkastaja Sajjad Hassan Khan Manj sanoo.

"Sairaalat esittivät meille luovutuskaavakkeet, joissa oli luovuttajien asianmukaiset allekirjoitukset", hän jatkaa.

Elinkauppaa koskevaa lakia vatvottiin vuosikaudet tuloksetta. Lopulta Pakistanin korkein oikeus määräsi hallituksen laatimaan säännöt kuultuaan, että köyhiä painostettiin myymään sisäelimiään pilkkahintaan.

Syyskuun alussa annetut säännöt kieltävät munuaiskaupan, mutta sallivat yhä elinluovutukset muiden kuin sukulaisten kesken asiallisin perustein ja vapaaehtoiselta pohjalta. Luovutukset ulkomaalaisille on kuitenkin kielletty.

"Nyt ainakin voidaan puuttua rikolliseen toimintaan, jota laki ei aiemmin rajoittanut", kommentoi professori Anwar Naqvi Karachissa toimivasta Sindhin urologian ja teknologian laitoksesta.

Pakistanista ehti takavuosina kehittyä yksi maailman "munuaisbasaareista", jonne tulvi ostajia Yhdysvalloista, Euroopasta, ja Lähi-idän arabimaista.

Naqvin mukaan maassa tehtiin vuonna 2006 parisen tuhatta munuaissiirtoa, joista puolet omille kansalaisille. Noin 500 tapauksessa luovuttaja oli sukulainen, muissa munuainen ostettiin ulkopuoliselta. Tuhat siirtoa tehtiin ulkomaalaisille, joista valtaosa oli Saudi-Arabiasta.

Lahoren Masood-sairaalaa johtava tohtori Ahsan M. Khan epäilee, etteivät uudet määräykset lopeta elinkauppaa.

"Se jatkuu laittomien aborttien tapaan. Mutta leikkaukset siirtyvät asiantuntevilta kirurgeilta ja hyvämaineisista laitoksista epäpäteviin käsiin", hän sanoo Intian esimerkkiin viitaten. Siellä elinkauppa kiellettiin yli kymmenen vuotta sitten ja se painui maan alle.

Uudet määräykset edellyttävät valvonnan tehostamista niin sairaala- kuin valtakunnankin tasolla.

Alan asiantuntijat muistuttavat, että samaan aikaan pitäisi parantaa roimasti munuaissairauksien hoitoa ja dialyysimahdollisuuksia sekä patistaa kansalaisia elinluovutustestamentin tekoon.

Lahoren keskussairaalan urologi, tohtori Sanaullah, pitäisi parhaana ratkaisuna ongelmaan sitä, että valtio tarjoaisi elinluovuttajille sairausvakuutuksen ja asianmukaisen korvauksen.

"Se auttaisi hävittämään pimeät elinmarkkinat ja tekisi siirrot turvallisiksi sekä luovuttajalle että saajalle", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia