Rikkaat maat möhlivät vuosituhattavoitteensa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rikkaat maat möhlivät vuosituhattavoitteensa

Kehitysavun väheneminen uhkaa vuosituhattavoitteita, varoittaa YK.

Teollisuusmaat uhkaavat vuosituhattavoitteiden onnistumista vähentäessään kehitysapua talouskriisin seurauksena, moittii YK:n tuore raportti.

Teollisuusmaille tarkoitettua kahdeksatta vuosituhattavoitetta käsittelevän raportin mukaan tavoitteessa ei ole tapahtunut riittävää edistystä, pikemminkin päin vastoin.

Kahdeksas vuosituhattavoite kehottaa teollisuusmaita luomaan kehitysmaiden kanssa globaalin kumppanuuden. Se tarkoittaa esimerkiksi reilumman kauppajärjestelmän luomista ja kehitysavun lisäämistä.

Raportti muistuttaa, että virallinen kehitysapu putosi viime vuonna ensimmäistä kertaa vuosiin. OECD:n kehitysapukomitean jäsenmaista tuleva apu laski lähes kolmella prosentilla. Raportin mukaan avun pitäisi  yli kaksinkertaistua noin 300 miljardiin dollariin vuodessa.

Raportti on huolissaan myös teollisuusmaiden protektionistisesta kauppapolitiikasta sekä 11 vuotta jumissa olleista Dohan neuvotteluista, joiden tuloksena piti luoda kehitysmaille enemmän hyötyä maailmankaupasta.

Raportissa muistutetaan, että globaalia kumppanuutta tarvitaan kansainvälisen solidaarisuuden vuoksi, mutta myös käytännöllisistä syistä.

"Rikkaat voivat yrittää elää linnoituksissaan ja rakentaa linnoituksia ulkomaiden köyhiä vastaan. He kuitenkin vain huijaisivat itseään globalisoituneessa maailmassa", raportti varoittaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia