Rauhanturvaajien kuri kovenee seksuaalirikosten kitkemiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rauhanturvaajien kuri kovenee seksuaalirikosten kitkemiseksi

YK:n rauhanturvaosasto DPKO on laatinut sinikypärille maakohtaiset määräykset alueista, joille heillä on porttikielto. Syynä ovat YK-sotilaiden toistuvat syyllistymiset naisten ja lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Määräykset koskevat rauhanturvaajia Norsunluurannikolla, Liberiassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etiopiassa, Kosovossa ja Itä-Timorissa.

YK, New York, 11.04.05 - YK:n rauhanturvaosasto DPKO on laatinut sinikypärille maakohtaiset määräykset alueista, joille heillä on porttikielto. Syynä ovat YK-sotilaiden toistuvat syyllistymiset naisten ja lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Määräykset koskevat rauhanturvaajia Norsunluurannikolla, Liberiassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etiopiassa, Kosovossa ja Itä-Timorissa.

Kunkin YK-operaation päämajassa toimii virkailija, jolle voi ilmoittaa rauhanturvaajien väärinkäytöksistä. Sierra Leonessa ja Liberiassa on lisäksi avattu vihjepuhelinlinja. Kongossa sinikypärien on kaikissa tilanteissa käytettävä univormua.

DPKO:n johtaja Jean-Marie Guehenno raportoi hiljattain YK:n rauhanturvaoperaatioiden erityiskomitealle osastonsa toimeenpanemista tutkimuksista.

Raportin mukaan 98 rauhanturvaajien tekemää seksuaalirikosta on selvitetty. Syyllisistä 77 oli sotilaita ja 19 siviilejä. Kurinpidollisena toimenpiteenä on palautettu kotimaahan 66 YK-sotilasta, joista 6 oli päälliköitä.

YK:n pääsihteerin neuvonantaja prinssi Zeid Ra'ad al-Hussein tutkii rauhanturvaajien seksuaalirikoksia. Hän muistutti erityiskomitean istunnossa, että rauhanturvaaminen on monelle maalle suuri ylpeyden aihe.

"Mukana olevat maat ovat lähettäneet naisiaan ja miehiään tuomaan rauhaa ja vakautta sodan koettelemille alueille. Jotkut ovat jopa antaneet henkensä jalon asian puolesta", al-Hussein sanoi.

Hänen mukaansa ei ole ihme, että seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyminen "herättää häpeän ja hämmennyksen tunteita, ja joskus koko asia kiistetään."

al-Hussein pitää välttämättömänä, että kaikki asianosaiset myöntävät ongelman vakavuuden ja tekevät parhaansa estääkseen uudet kammottavat väärinkäytökset.

Hän huomautti, että seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyy lukuisten maiden rauhanturvaajia kaikkialla maailmassa.

"Heidän edustajansa YK:n päämajassa New Yorkissa ovat aivan liian usein pysyneet häpeissään vaiti, mutta tuo vaikeneminen on häpeällistä."

al-Hussein on Jordanian pysyvä edustaja YK:ssa. Hänenkin hallituksensa on joutunut toteamaan "omien rauhanturvaajiensa tehneen joitakin kauhistuttavia rikoksia".

Jordanialainen poliisi raiskasi törkeästi paikallisen naisen joitakin vuosia sitten Itä-Timorissa. Hiljattain Kosovossa jordanialainen poliisi raiskasi ja tappoi kollegansa.

Kuukausien tutkimusten jälkeen al-Hussein julkaisi maaliskuussa 41-sivuisen raportin rauhanturvaajien seksuaalirikoksista Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Raportissa vedottiin sen puolesta, että YK:n yleiskokous antaisi pääsihteeri Kofi Annanille oikeuden vaatia DNA-testejä isyyden selvittämiseksi, jotta YK-sotilaiden jälkeensä jättämistä lapsista voidaan huolehtia.

DPKO valvoo 17 rauhanturvaoperaatiota maailmalla. Se on myöntänyt, että syytöksiä seksuaalisesta hyväksikäytöstä on hankala tutkia, koska "perinteinen tapa käyttää todistajia on osoittautunut vaikeaksi, ellei jopa mahdottomaksi".

YK:n jäsenvaltioiden rauhanturvaamiseen antamat joukot ovat omien maidensa lakien alaisia, joten jäsenvaltiot itse ovat vastuussa sotilaidensa käytöksestä.

Raportin mukaan vaikuttaa siltä, että seksuaalirikoksiin syyllistyvät rauhanturvaajat, olivatpa he sitten sotilaita tai siviilejä, saavat vain harvoin rangaistuksen. Yleensä heille koituu vain hallinnollisia seuraamuksia, eivätkä he joudu maksamaan korvauksia uhreilleen.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia