Rauhanomainen "takaisinvaltaus" Länsirannalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rauhanomainen "takaisinvaltaus" Länsirannalla

Autiomaan laidalla sijaitsevasta kukkulasta
muovataan talkoilla palestiinalaisten vapaa-ajankeskusta. Tarkoituksena
on pitää israelilaiset uudisasukkaat loitolla maan armeijan hylkäämästä
sotilastukikohdasta.

Autiomaan laidalla sijaitsevasta kukkulasta muovataan talkoilla palestiinalaisten vapaa-ajankeskusta. Tarkoituksena on pitää israelilaiset uudisasukkaat loitolla maan armeijan hylkäämästä sotilastukikohdasta.

Beit Sahourin kaupungista itään sijaitsevalla Ush Ghrabin kukkulalla nököttävä vartiotorni on saanut kukkia hattuunsa. Viereinen toimistorakennus on maalattu sinisellä ja vaaleanpunaisella. Oven päällä lukee Pesäkahvila, sillä arabian sanat Ush Ghrab tarkoittavat variksenpesää.

Kukkula on ollut sotilaiden suosiossa pitkin viime vuosisataa, sillä se sijaitsee Betlehemin ja Jerusalemin välissä ja tarjoaa hyvän näköalan alueen palestiinalaiskyliin.

 

Rauhanomaisesti siirtokunnan perustamista vastaan

Kukkulaa hallitsivat ensin ottomaanit, sitten britit ja jordanialaiset. Länsirantaa miehittävä Israel piti sitä tukikohtanaan 40 vuotta huhtikuuhun 2006, jolloin armeija vetäytyi sieltä.

Israel määräsi kuitenkin Ush Ghrabin sotilashallinnon alaisuuteen. Maan omistava Beit Sahourin palestiinalaiskunta sai päätöksen hiljan kumottua ja alkoi suunnitella alueen yleishyödyllistä käyttöä.

Tämän vuoden toukokuusta lähtien äärijuutalaiset uudisasukkaat ovat tulleet useaan otteeseen alueelle, majoittuneet vanhoihin parakkeihin ja maalanneet arabien vastaisia iskulauseita seiniin.

He kaavailevat uutta siirtokuntaa kukkulalle, palestiinalainen opettaja ja kansalaisaktivisti Ala'a Hilu kertoo.

Ensi visiitillään kolme päivää viipyneitä juutalaisia saattoivat hänen mukaansa sotilaat, jotka julistivat kukkulan suljetuksi sotilasvyöhykkeeksi ja pidättivät sinne pyrkineet palestiinalaiset.

"Myöhemmin palasimme paikalle ja maalasimme rauhanomaisia aiheita heidän tekstiensä päälle. Ei iskulauseita, vaan lasten leikkejä ja hymyileviä kasvoja", Hilu sanoo. Sen jälkeen asukkaat alkoivat järjestää kukkulalla yhteisiä eväsretkiä, bingopelejä ja maalaustalkoita, joihin osallistuu myös palestiinalaisia tukevia ulkomaalaisia.

 

Alue yhteiseen käyttöön

Hilun mukaan aseistautuneet juutalaisasuttajat ilmestyvät kukkulalle sotilaiden kanssa perjantaisin ja uhkailevat palestiinalaisia.

"Kutsuimme heitä syömään melonia ja polttamaan vesipiippua kanssamme, mutta he eivät tulleet", hän jatkaa.

"Haluamme osoittaa heille, että tämä on palestiinalaista maata, mutta kaikki voivat kokoontua seudulle ja nauttia luonnosta."

Beit Sahourin kunta suunnittelee kukkulalle pikkulasten sairaalaa, kirjastoa, kahvilaa, hotellia ja taidegalleriaa. Rahoitusta on luvassa kansainvälisiltä järjestöiltä.

Israelin asuntoministeriö hyväksyi kesäkuussa suunnitelmat 40 000 uuden asunnon rakentamisesta Länsirannalle, vaikka Israelin siirtokunnat miehitysalueella ovat kansainvälisen lain vastaisia.

Väkivaltaisia yhteenottoja siirtokuntalaisten ja palestiinalaisten välillä sattuu usein.

Kesäkuussa siirtokuntalaiset sytyttivät palestiinalaisten oliivitarhoja tuleen Nablusin lähellä. Toisaalla palestiinalaisia hakattiin pesäpallomailoilla ja kiväärinperillä.

Ush Ghrabin uudistamiseen osallistuva yhdysvaltalainen arkkitehti Jesse Long sanoo, että tarkoituksena on välttää Gazan alueella syntynyt tilanne. Kun israelilaiset uudisasukkaat vetäytyivät 2005, asutukset tuhottiin ja alueet ovat nyt käyttökelvottomia.

"Yritämme löytää tavan, jolla palestiinalaiset voivat hyödyntää näitä alueita. Ush Ghrab toimii eräänlaisena laboratoriona", Long kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia