Rauhanaktivisti: Surmattu Hamas-johtaja oli keskellä rauhanneuvotteluja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rauhanaktivisti: Surmattu Hamas-johtaja oli keskellä rauhanneuvotteluja

Israelilaisen rauhanaktivistin mukaan pysyvä aselepo oli lähellä ennen Israelin päätöstä tappaa Hamasin voimahahmo Ahmed Jabari.

Israel teki virheen surmatessaan Hamas-johtaja Ahmed Jabarin, sanoo israelilainen rauhanaktivisti Gershon Baskin. Hänen mukaansa ääri-islamistisen Hamasin sotilaallista siipeä johtanut Jabar kuoli kesken rauhanneuvottelujen, joissa tarkoituksena oli sopia pitkäaikaisesta aselevosta.

Baskin on pitänyt tiivistä yhteyttä Hamas-johtajiin jo vuosia. Hänen mukaansa Ahmed Jabari sai luonnoksen pysyvästä tulitauosta vain tunteja ennen kun hänet murhattiin.

Baskinin mukaan Israel tiesi pysyvän aselevon valmisteluista hyväksyessään Jabarin murhan.

"Tämä veri olisi voitu säästää. Äänestäjien pitäisi tuomita päätöksen tehneet, mutta valitettavasti he tulevat saamaan jopa enemmän ääniä tämän takia", Baskin sanoi Haaretz-lehdelle.

Viime kuukausina Baskin on ollut jatkuvassa yhteydessä Hamasiin, Egyptin tiedustelupalveluun ja Israelin viranomaisiin. Muutama kuukausi sitten hän näytti puolustusministeri Ehud Barakille sopimusluonnosta, jolla oli tarkoitus saada pysyvä aselepo aikaiseksi Israelin ja Hamasin välille. Baskinin mielestä Jabarin salamurha oli strateginen virhe ja vei mahdollisuudet saavuttaa pysyvän aselevon.

Israelin seitsemän päivää kestäneen hyökkäyksen seurauksena on tiistaihin mennessä kuollut yli 100 palestiinalaista, joista noin puolet on siviilejä, ja kolme israelilaista on kuollut Gazasta ammuttuihin raketteihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia