Uutiset

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.
Lasta rokotetaan
Lapsi saa keltakuumerokotteen Burkina Fasossa. (Kuva: WHO / CC BY 2.0)

Lähes 20 miljoonaa lasta eli joka kymmenes lapsi maailmassa jää ilman rokotteita, selviää Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista.

Rokotuskattavuus on viime vuosina jämähtänyt 86 prosenttiin, kun riittävään suojaan tarvittaisiin 95 prosenttia. Syyksi kasvun pysähtymiseen raportti nimeää lisääntyneet konfliktit ja epätasa-arvon.

Yleisen rokotuskattavuuden mittarina pidetään rokotusta neljää tartuntatautia, kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää ja tuhkarokkoa, vastaan.

Suurin osa rokottamatta jäävistä lapsista elää köyhissä maissa, hauraissa valtioissa ja konfliktialueilla. Väkirikkaissa Nigeriassa, Intiassa ja Pakistanissa yhteensä seitsemän miljoonaa  lasta ja nuorta on vailla rokotteiden antamaa suojaa. Paljon rokottamattomia lapsia on myös Afganistanissa, Irakissa, Syyriassa, Jemenissä ja Haitissa sekä Afrikassa monissa Saharan eteläpuolisissa maissa.

Esimerkiksi Somaliassa, Syyriassa, Tšadissa ja Etelä-Sudanissa väestöstä vain 40–50 prosenttia on rokotettu.

”Rokottaminen on yksi tärkeimmistä keinoista estää tautien leviäminen ja pitää maailma turvallisena”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Vaikka nykyään suurin osa lapsista rokotetaan, aivan liian moni jää rokottamatta. Usein he ovat juuri niitä jotka ovat suurimmassa vaarassa: köyhimpiä, marginalisoiduimpia, konfliktialueilla eläviä tai kodeistaan lähtemään joutuneita.”

Samaan aikaan länsimaissa leviävä rokotevastaisuus on kasvattanut tuhkarokkotapaukset ennätyslukemiin sitten rokotteen käyttöönoton. Euroopassa raportoitiin viime vuonna yli 83 000 tartuntaa, kun vuonna 2016 määrä oli reilut 5000. Eniten tuhkarokkotapauksia, yli 54 000, oli Ukrainassa, missä rokotuskattavuus on ainoastaan reilut 50 prosenttia.

Ennen tuhkarokkorokotteen ottamista käyttöön vuonna 1963 tuhkarokko oli lasten yleisin kuolinsyy maailmalla.

Vielä vuonna 1980 yleinen rokotuskattavuus maailmassa oli vain 20 prosenttia. Luku nousi nopeasti 75 prosenttiin 1990-luvun alkuun mennessä. Sen jälkeen kasvu on ollut hitaampaa ja pysähtynyt 2010-luvulla lähes kokonaan.

eriarvoisuusköyhyyslapsetkonfliktiterveyslapsikuolleisuussairaus/lääkintä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä