Raportti: Diktaattorien otteet kovenivat vuonna 2015 | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Diktaattorien otteet kovenivat vuonna 2015

Maailman kansalaisvapauksien tila heikkeni jo kymmenettä vuotta peräkkäin, sanoo Freedom House -järjestö.

Burundin pakolaisia Kongossa

Burundilaisia pakolaisia Kongossa. Kuva: Abel Kavanagh / MONUSCO Photos / CC BY-SA 2.0.

Kansalaisvapauksien ja poliittisten vapauksien tilanne heikkeni viime vuonna globaalisti jo kymmenettä vuotta peräkkäin, sanoo Freedom House -järjestö.

Sen eilen julkaiseman vuotuisen Freedom in the World -raportin mukaan 195 maasta 44 prosenttia voidaan luokitella vapaiksi, 26 prosenttia ei-vapaiksi ja loput osittain vapaiksi. Vapaiden valtioiden osuus on laskenut viime vuodesta kaksi prosenttiyksikköä.

Freedom Housen mukaan talousongelmat ja pelko yhteiskunnallisesta epävakaudesta on saanut Venäjän, Kiinan ja muut autoritaariset maat käymään yhä kovemmin vastarinnan kimppuun. Monissa maissa hintojen laskusta johtuva tulojen menetys on saanut diktaattorit kaksinkertaistamaan poliittisen sorron, toteaa järjestön tutkimustoiminnan varajohtaja Arch Puddington.

Demokraattisissa maissa massasiirtolaisuus ja uudet terrorismin muodot taas ovat lisänneet muukalaispelkoa. EU:n kyvyttömyys hoitaa pakolaiskriisiä sekä talousmurheet ovat antaneet populisteille syyn ryhtyä kampanjoimaan unionia ja sen edustamia liberaaleja arvoja vastaan, raportissa todetaan.

Kehityksen seurauksena 72 maan vapaus väheni ja vain 43:n parani, raportissa lasketaan. Vaikein tilanne on Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Eniten heikentäneiden maiden joukkoon kuuluvat esimerkiksi Tadžikistan, sisällissodan partaalle ajautunut Burundi sekä Saudi-Arabian pommittama Jemen. Parantajiin taas kuuluu muun muassa Myanmar, jossa järjestettiin viime vuonna ensimmäiset lähes demokraattiset vaalit vuosikausiin.

Freedom Housen raportti kootaan pisteyttämällä maita kansalaisvapauksien ja poliittisten vapauksien toteutumisen perusteella. Pisteitä saa esimerkiksi demokraattisista vaaleista ja vapaasta mediasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia