Uutiset

Rajut tulvat koettelevat Malawia

Toistasataatuhatta ihmistä on paennut. Apua on vaikea saada perille teiden ja siltojen tuhoutumisen vuoksi.
(Kuva: ILRI/Stevie Mann / cc 2.0)

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Malawissa kärsitään rajuista tulvista, joiden seurauksena noin 200 ihmistä on kuollut tai kadoksissa. Tulvat ovat tuhonneet myös satoa ja karjaa sekä ihmisten koteja, teitä ja siltoja. Maan hallitus arvioi, että satojen menetykset vaikuttavat noin 638 000 ihmisen elämään.

Noin 120 000 ihmistä on joutunut pakenemaan, mutta määrän ennustetaan nousevan, kun lisätietoa saadaan. Joidenkin arvioiden mukaan paenneita onkin ainakin 200 000.

Arvioiden tekemistä vaikeuttaa se, että tulvat ovat tuhonneet kulkureittejä. Siksi myös avustusjärjestöjen on vaikea saada apua perille. Esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja arvioi perjantaina, että jopa 20 000 ihmistä on eristyksissä muusta maasta. Tulva-alueilla pelätään myös tautien leviämistä.

Malawissa on kärsitty viime viikot raskaista sateista. Maan hallitus julisti viime viikolla 15 aluetta hätätilaan ja pyysi kansainvälistä apua. Maassa tulvii säännöllisesti, mutta Guardian-lehden mukaan tällä kertaa ne yllättivät maan.

"Vaikka alue on tulvaherkkää, vanhukset, joille puhuin, eivät kyenneet muistamaan näin rajuja tapahtumia", kertoo puolestaan Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja Amaury Grégoire.

Tulvat ovat ulottuneet myös Malawin naapurimaahan Mosambikiin, joka oli kuitenkin paremmin varautunut tulviin. 20 000:n arvioidaan silti paenneen.

katastrofiapu MalawiMosambik

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
Italia langettaa nyt jopa miljoonan euron sakot Välimeren pelastusaluksille – YK:n pakolaisjärjestö huolissaan päätöksestä