Rajut tulvat koettelevat Malawia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rajut tulvat koettelevat Malawia

Toistasataatuhatta ihmistä on paennut. Apua on vaikea saada perille teiden ja siltojen tuhoutumisen vuoksi.

(Kuva: ILRI/Stevie Mann / cc 2.0)

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Malawissa kärsitään rajuista tulvista, joiden seurauksena noin 200 ihmistä on kuollut tai kadoksissa. Tulvat ovat tuhonneet myös satoa ja karjaa sekä ihmisten koteja, teitä ja siltoja. Maan hallitus arvioi, että satojen menetykset vaikuttavat noin 638 000 ihmisen elämään.

Noin 120 000 ihmistä on joutunut pakenemaan, mutta määrän ennustetaan nousevan, kun lisätietoa saadaan. Joidenkin arvioiden mukaan paenneita onkin ainakin 200 000.

Arvioiden tekemistä vaikeuttaa se, että tulvat ovat tuhonneet kulkureittejä. Siksi myös avustusjärjestöjen on vaikea saada apua perille. Esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja arvioi perjantaina, että jopa 20 000 ihmistä on eristyksissä muusta maasta. Tulva-alueilla pelätään myös tautien leviämistä.

Malawissa on kärsitty viime viikot raskaista sateista. Maan hallitus julisti viime viikolla 15 aluetta hätätilaan ja pyysi kansainvälistä apua. Maassa tulvii säännöllisesti, mutta Guardian-lehden mukaan tällä kertaa ne yllättivät maan.

"Vaikka alue on tulvaherkkää, vanhukset, joille puhuin, eivät kyenneet muistamaan näin rajuja tapahtumia", kertoo puolestaan Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja Amaury Grégoire.

Tulvat ovat ulottuneet myös Malawin naapurimaahan Mosambikiin, joka oli kuitenkin paremmin varautunut tulviin. 20 000:n arvioidaan silti paenneen.

Lisää uusi kommentti