Rahoituksen hiipuminen uhkaa malarian vastaista työtä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rahoituksen hiipuminen uhkaa malarian vastaista työtä

Vuosituhattavoite hävittää malariatartunnat kokonaan on vaarassa rahoituksen kasvun tasaannuttua. 

Rahoituksen hiipuminen uhkaa mitätöidä malarian vastaisen työn viime vuosikymmenen aikana saadut tulokset, varoittaa YK:n terveysjärjestö WHO.

Järjestön uuden raportin mukaan malarian vastaiseen työhön varattu rahoitus kasvoi nopeasti viime vuosikymmenen lopulla, kun YK perusti kansainvälisen rahaston malarian, tuberkuloosin ja aidsin torjuntaan. Rahoituksen kasvu kuitenkin tasaantui vuosien 2010-12 aikana, ja nyt YK:n vuosituhattavoite hävittää tartunnat vuoteen 2015 mennessä on vaarassa jäädä haaveeksi.

"Miljoonat lapset on pelastettavissa toimiviksi todetuin keinoin, kunhan vain rahoitusasiat saadaan järjestykseen. Jos rahoitusta ei ratkaista kiireesti, humanitaarista kriisiä ei voida ehkäistä", sanoo YK:n malarian vastaisen työn edustaja Ray Chambers.

Avainkysymys on mitkä ovat toimivat tavat täydentää ja pääomittaa rahoitusmekanismia, Chambers sanoo.

Hyttysen pistoksesta tarttuvaan tautiin sairastui vuonna 2010 arviolta 219 miljoonaa ihmistä ja siihen kuoli noin 660 000 ihmistä. Suurin osa taudin uhreista on alle viisivuotiaita lapsia ja valtaosa malariakuolemista sattuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

WHO:n mukaan rahaa tarvitaan reilut 5 miljardia dollaria joka vuosi vuoteen 2020 saakka. Saharan eteläpuolinen Afrikka tarvitsisi 3,6 miljardia lisärahoitusta vuoteen 2015 asti, yksistään Nigeriaan tarvitaan yksi miljdardi.

Viime vuonna malarian vastaiseen kansainväliseen työhön saatiin noin 2,3 miljardia dollaria,  kun moni maa suuntasi rahansa kotimaiseen malarian vastaiseen työhön.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi menestyksekkäiksi todettuja hyönteisverkkoja jaettiin vuonna 2012 vain puolet siitä, mitä aiempina vuosina. Vain 11 prosentilla suurimpien riskialueiden 77 miljoonasta ihmisestä oli käytettävissään hyönteismyrkkyjä vuosina 2010-11.

Lisää uusi kommentti