Rahalähetykset pitävät toivoa yllä Pakistanin rajaseuduilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rahalähetykset pitävät toivoa yllä Pakistanin rajaseuduilla

Moni rajamaakunnista paennut pääsi hyville ansioille Persianlahdella, kirjoittaa Ashfaq Yusufzai.

Armeijan ja islamistisen talebanin kahinointi tuhosi Pakistanin heimoalueella asuvan Sherdil Shahin viljelykset ja ajoi perheen perikadon partaalle. Epätoivoinen isä myi omaisuutensa ja lähetti kaksi poikaansa ulkomaille töihin – ja perhe pääsi yllättäen jaloilleen.

Shahin pojat ovat Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin kuuluvassa Dubaissa ja lähettävät kuukausittain kotiin yli tuhat euroa, jolla kahdeksan henkeä elää mukavasti.

"Poikien lähdöstä on viisi vuotta, ja olen onnistunut ostamaan talon ja aloittamaan viljakaupan uudelleen", Shah, 59, kertoo.

Pakistanin heimoalueella on ollut levotonta vuodesta 2001, jolloin Yhdysvallat kaatoi talebanien hallituksen rajan takana Afganistanissa. Pakistanin armeija on jahdannut rajan yli paenneita islamisteja vuodesta 2005 osana Yhdysvaltojen tukemaa terrorismin vastaista sotaa.

Rahalähetykset pelastavat

Moni heimoalueen 5,5 miljoonasta asukkaasta on joutunut pakenemaan väkivaltaa tai kärsinyt siitä muutoin. Viime aikoina valonpilkahduksia ovat kuitenkin nähneet muutkin kuin Shah.

"Menetimme kaiken omaisuutemme. Hengissä pysyminen oli päivittäistä kamppailua, emmekä päässeet minnekään Talebanin ja ulkonaliikkumiskieltojen takia", kertoo Orakzain alueella asunut 13-henkisen perheen pää Usman Wali.

"Lopulta päätimme jättää kotikylän ja hakeutua valtion pakolaisleiriin Khyber Pakhtunkhwan maakuntaan", hän jatkaa.

Leiri osoittautui "maanpäälliseksi helvetiksi", ja Wali alkoi suunnitella uutta lähtöä. "Silloin paikallinen värväri pestasi kaksi poikaani ja veljeni töihin Saudi-Arabiaan. Se muutti elämämme."

Rahalähetysten turvin perhe muutti Hangun alueelle ja perusti menestyvän vaatekaupan. "Nyt meillä on kaunis talo ja sementtialan yritys", Wali kehuu.

Palkka 20-kertaistui

”Vuonna 2005 tienasin alle neljä euroa päivässä, mutta nyt päiväansioni on yli 90 euroa”, Ghaffar Khan kertoo. Hän oli maatyöläinen Mohmandin alueella, kunnes pakeni väkivaltaa Sharjahin emiraattiin.

Khanin seitsenhenkinen perhe on muuttanut levottomasta Mohmandista naapurimaakuntaan, ja hän lomailee joka vuosi kuukauden kotona.

"Yli 400 000 heimoalueiden asukasta on nyt töissä ulkomailla. Ennen vuotta 2005 heitä oli alle 100 000", aluevirkamies Abu Zar kertoo.

Hänen mukaansa varsinkin nuoret ovat lähteneet sankoin joukoin maailmalle.

Ahkerille on kysyntää

"Heimoalueen asukkaat tunnetaan kovina työntekijöinä. Ulkomailla he pääsevät hyville palkoille rehellisyytensä ja uurautensa ansiosta", Bajaurin heimoaluetta edustava kansanedustaja Akhunzada Mohammad Chittan sanoo.

Hänen mukaansa ulkomaille lähteneistä 95 prosenttia on kouluttamattomia, mutta he ovat silti pärjänneet hyvin. "Tiedän ainakin 500 ihmistä, jotka opettelivat ajamaan autoa tai hankkivat puusepän- tai räätälintaitoja ennen lähtöään."

Khyber Pakhtunkhwan maakunnan pääkaupungissa Peshawarissa työvoiman värväystoimistoa johtava Adnan Ali sanoo, että alueen työvoiman kysyntä kasvaa kohisten Persianlahdella.

"Viime kuussa lähetin sata nuorukaista Qatariin, Dubaihin ja muualle Emiraatteihin. Kaikki ovat tyytyväisiä", Ali vakuuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia