Uutiset

"Quabecin hätälait rikkovat ihmisoikeussopimuksia"

Amnesty kritisoi opiskelijaprotestien vuoksi säädettyä lakia, joka rajoittaa kokoontumisvapautta
Opiskelijaprotesti Montrealissa maaliskuussa. (Kuva: Tina Mailhot-Roberge / cc 2.0)

Kanadan Quebecin osavaltiossa protestit kiistanalaista mielenosoituksia rajoittavaa lakia vastaan jatkuvat jo kolmatta viikkoa. Toukokuun lopulla voimaan astunut Bill 78 rajoittaa voimakkaasti kansalaisten perusoikeuksia, kuten kokoontumisvapautta ja oikeutta osoittaa mieltä.

Amnesty Internationalin mukaan laki antaa viranomaisille vallan mielivaltaisiin toimenpiteisiin ketä tahansa vastaan nämä vain haluavat, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Toukokuun puolivälissä osavaltio sääti hätätilalain, joka rajoittaa julkisia mielenosoituksia ja vaatii esimerkiksi mielenosoitusten järjestäjiä hakemaan lupaa etukäteen ennen kuin mikään yli 50 hengen ryhmä kokoontuu. Järjestäjien on tehtävä hakemus ainakin kahdeksan tuntia ennen protestia, poliisi voi ohjata mielenosoitukset toiselle reitille tai jopa torjua ne.

Mielenosoitusten taustalla on ollut viime kuukausien aikana järjestetyt opiskelijaprotestit lukukausimaksujen korotusta vastaan. Suurimpiin protesteihin on osallistunut jopa 200 000 ihmistä. Yli 2 000 ihmistä on pidätetty.

Poliisi voi myös pitää järjestäjiä vastuullisina, jos kukaan mielenosoitukseen osallistuva rikkoo lakia.

Amnestyn mukaan laki meneekin paljon pidemmälle kuin mikä on kansainvälisten ihmisoikeuslakien tai edes Kanada omien lakien mukaista. Järjestön mukaan se onkin syytä kumota.

ihmisoikeudetsananvapaus Kanada

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista