"Quabecin hätälait rikkovat ihmisoikeussopimuksia" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Quabecin hätälait rikkovat ihmisoikeussopimuksia"

Amnesty kritisoi opiskelijaprotestien vuoksi säädettyä lakia, joka rajoittaa kokoontumisvapautta

Kanadan Quebecin osavaltiossa protestit kiistanalaista mielenosoituksia rajoittavaa lakia vastaan jatkuvat jo kolmatta viikkoa. Toukokuun lopulla voimaan astunut Bill 78 rajoittaa voimakkaasti kansalaisten perusoikeuksia, kuten kokoontumisvapautta ja oikeutta osoittaa mieltä.

Amnesty Internationalin mukaan laki antaa viranomaisille vallan mielivaltaisiin toimenpiteisiin ketä tahansa vastaan nämä vain haluavat, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Toukokuun puolivälissä osavaltio sääti hätätilalain, joka rajoittaa julkisia mielenosoituksia ja vaatii esimerkiksi mielenosoitusten järjestäjiä hakemaan lupaa etukäteen ennen kuin mikään yli 50 hengen ryhmä kokoontuu. Järjestäjien on tehtävä hakemus ainakin kahdeksan tuntia ennen protestia, poliisi voi ohjata mielenosoitukset toiselle reitille tai jopa torjua ne.

Mielenosoitusten taustalla on ollut viime kuukausien aikana järjestetyt opiskelijaprotestit lukukausimaksujen korotusta vastaan. Suurimpiin protesteihin on osallistunut jopa 200 000 ihmistä. Yli 2 000 ihmistä on pidätetty.

Poliisi voi myös pitää järjestäjiä vastuullisina, jos kukaan mielenosoitukseen osallistuva rikkoo lakia.

Amnestyn mukaan laki meneekin paljon pidemmälle kuin mikä on kansainvälisten ihmisoikeuslakien tai edes Kanada omien lakien mukaista. Järjestön mukaan se onkin syytä kumota.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia