Uutiset

Presidenttiä "pariksi pakaroita" kutsunut aktivisti sai syytteen Ugandassa

Ugandalainen tutkija Stella Nyanzi sai syytteen kyberhäirinnästä käytettyään karkeaa kieltä presidentistä Facebookissa.
Stella Nyanzi Afrikan rauhanverkoston työpajassa vuonna 2014. (Kuva: Dagan Rossini / Africa Peacebulding Network / CC BY-NC-ND 2.0)

Uganda on asettanut syytteeseen tunnetun tutkijan ja aktivisti Stella Nyanzin kyberhäirinnästä. Tapaus on saanut paljon huomiota, sillä Nyanzi tunnetaan muun muassa suorasanaisista ja karkeista Facebook-kannanotoistaan, jota ei konservatiivisessa Ugandassa katsota hyvällä.

Nyanzi on muun muassa puolustanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia sekä kerännyt varoja koulutyttöjen terveyssiteisiin.

Ugandan presidentti Yoweri Museveni ja tämän vaimo, koulutus- ja urheiluministerinä toimiva Janet Museveni lupasivat vuoden 2016 presidentinvaalikampanjassaan, että maa ryhtyy jakamaan ilmaisia terveyssiteitä koulutytöille. Tytöt jäävät Ugandassa usein pois koulusta kuukautisten takia. Janet Museveni kuitenkin perui lupauksen helmikuussa sanoen, ettei hankintaan olekaan varaa.

Nyanzi on kritisoinut päätöstä kovin sanoin. Uutissivusto Humanospheren mukaan hän ei halunnut kutsua Musevenia enää arvonimellä "Mama Janet", vaan ihmetteli Facebookissa, minkälainen äiti tämä on ja viittasi siihen, että tämän aviomies löytää kyllä rahaa aseisiin, lahjuksiin ja ylimääräisiin ääniin.

Varsinainen syyte kuitenkin tuli Humanospheren sekä esimerkiksi BBC:n mukaan tammikuisesta Facebook-viestistä, jossa hän sanoi, että presidentti Museveni on vain "pari pakaroita".

"Ugandalaisten pitäisi olla järkyttyneitä siitä, että olemme sallineet näiden pakaroiden jatkavan maamme johtamista", hän kirjoitti Humanospheren mukaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Nyanzin viime perjantaina tapahtunutta pidätystä sekä syytettä. Uutistoimisto Reutersin siteeraaman Human Rights Watchin mukaan se on jälleen yksi merkki siitä, että hallituksen kriitikot saavat tuta sen vihan.

Ugandassa valtio käy etenkin poliittisten toisinajattelijoiden kimppuun, ja myös esimerkiksi kansalaisjärjestöjen toimintaa rajoitetaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjitään ja vainotaan. Presidentti Museveni on johtanut maata omavaltaisin ottein vuodesta 1986 asti, ja hän aloitti viime vuonna viidennen kautensa. Tarkkailijoiden mukaan vaalit eivät sujuneet täysin avoimesti, ja jo ennen vaaleja etenkin oppositiota häirittiin.

"Nyanzin pidättäminen vain presidentin ja tämän vaimon kritisoinnista ei palvele mitään laillista tarkoitusta. Valtion pitäisi lopettaa resurssien tuhlaaminen hyödyttömiin ja poliittisesti motivoituihin syytteisiin, hylätä syytteet ja vapauttaa hänet", sanoi Amnesty Internationalin Itä-Afrikan johtaja Muthoni Wanyeki järjestön tiedotteessa.

Järjestö muistuttaa, että viranomaisten pitää kestää kovempaa kritiikkiä kuin tavallisten ihmisten.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetinternetpolitiikkaaktivismilaki Uganda Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.