Uutiset

Presidentin "joulusirkus" puhuttaa Nicaraguassa

Yli miljoona nicaragualaista lasta ja nuorta
saa huvitella ilmaiseksi huvipuistossa, jonka vasemmistolainen
presidentti Daniel Ortegan avasi joulukuun ajaksi. Arvostelijat pitävät
elettä tuhlailevana populismina, mutta lapsilla on hauskaa.

Yli miljoona nicaragualaista lasta ja nuorta saa huvitella ilmaiseksi huvipuistossa, jonka vasemmistolainen presidentti Daniel Ortegan avasi joulukuun ajaksi. Arvostelijat pitävät elettä tuhlailevana populismina, mutta lapsilla on hauskaa.

Pääkaupungin Managuan laidalle rakennettu huvialue kantaa nimeä Solidaarinen joulu 2009. Huvipuistolaitteiden sekaan on tehty myös Nicaraguan ensimmäinen luistinrata, jolle riittää ihmettelijöitä trooppisessa maassa.

Ortegan puoliso Rosario Murillo avasi marraskuun lopulla huvipuiston, joka on auki tammikuun 3. päivään. Ennakkolaskelmien mukaan ilmaisista huveista nauttii 1,5 miljoonaa lasta ja teiniä, joita tuodaan hallituksen vuokraamilla koulubusseilla eri puolilta maata.

Hallitus värväsi myös tuhansia taiteilijoita valmistamaan paperimassasta 100 000 karkeilla täytettyä piñata-palloa, jotka lapset saavat rikkoa joulunaluspäivinä. Joulupäivänä jaossa on lisäksi 300 000 ilmaista lelua ja tuhansittain ruokakuponkeja köyhille perheille.

Murillo on velvoittanut viranomaiset huolehtimaan siitä, että tuhannet katulapsetkin pääsevät osallisiksi huvipuiston iloista.

Närkästynyt oppositio laskee lystin maksavan vähintään 4,5 miljoonaa euroa.

Ortegan johtamasta sandinistiliikkeestä lohjenneen oppositioryhmän presidenttiehdokkaana ollut Edmundo Jarquín katsoo hankkeen tekevän pilkkaa köyhistä.

"Ihmiset haluavat työtä, palkkaa ja ihmisarvoa eivätkä hyväntekeväisyyden murusia", hän sanoo.

"On tuhlausta kuluttaa valtion rahaa huvipuistoon, kun maassa on 11 000 koulua vailla kattoa", liberaalien kongressiedustaja María Eugenia Silva moittii.

Ortega käskee arvostelijoitaan häpeämään. "Tämä on sirkus, mutta se tekee ihmiset onnellisiksi", hän vakuuttaa.

Perheet ottavat ilon irti ilmaisista huveista.

Viisi- ja kahdeksanvuotiaiden poikien isä Norman Centeno kiistää kuuluvansa hallituksen kannattajiin. Hän tuli kuitenkin perheineen nauttimaan ilmaisista huveista, "koska minulla ei muuten olisi ikinä varaa tällaiseen."

Yksinhuoltajaäiti Rosibel Arauz matkusti kolmen tyttärensä kanssa itäisestä Granadan maakunnasta kokeilemaan luistinrataa.

"Tämä on hallitukselta myönteinen ele. Mikään aiempi hallitus ei ole tehnyt tällaista, joten minusta sen arvosteleminen on häpeällistä", Arauz sanoo.

Ortega otti ensi kerran vallan Nicaraguan vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen ja valittiin muodollisesti presidentiksi vuonna 1984.

Sandinistipuolue hävisi vaalit vuonna 1990, mutta Ortega palasi presidentiksi 38 prosentin äänisaaliilla vuonna 2006. Nicaraguan korkein oikeus päätti lokakuussa, ettei presidentin uudelleenvalinnalle ole rajoituksia. Seuraavat vaalit pidetään 2012.

lapsetpolitiikka Nicaragua

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas