Positiivinen diskriminaatio auttamassa Ugandan naisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Positiivinen diskriminaatio auttamassa Ugandan naisia

Kehitysyhteistyössä on vuosia uurastettu naisten aseman puolesta, mutta yhä naisille suunnattu tuki herättää vastustusta.

Ugandassa kampanjoidaan naisiin kohdistuvan positiivisen diskriminaation puolesta, kirjoittaa Roselyne Omondi-Ogao Plan Suomi Säätiön verkkosivuilla. Ugandan koulutusministeri ehdottaa esimerkiksi, että tytöille voitaisiin heidän yliopistoon pääsynsä varmistamiseksi myöntää puuttuvat pisteet sukupuolen perusteella – vain siksi, että hän on tyttö.

Kaikki eivät kuitenkaan hyväksy kehitysyhteistyössä vahvasti näkyvää rahojen kanavoimista naisiin. Omondi-Ogaon mukaan kenialaisen miesten oikeuksia ajavan Maendeleo ya Wanaume -järjestön perustaja Ndiritu Njoka arvostelee sitä, että kehitysyhteistyövaroin tuetaan ainoastaan naisia, ei miehiä.

Afrikan Naispedagogien liiton FAWE:n Ugandan koordinaattori Martha Muhwezi myöntää, että positiivinen diskriminaatio voi päällepäin näyttää tyttöjen suosimiselta, mutta pitää sitä kuitenkin oikeutettuna. Miljoonat tytöt kehitysmaissa eivät edelleenkään saa käydä koulua sukupuolensa takia, joten tyttöjen kouluttamisen varmistamiseksi on heitä Muhwezin näkemyksen mukaan suoranaisesti suosittava. Sukupuoleen perustuvaa syrjinnän muotoa vahvistaa tyttöjen ympärileikkaus.

Yksi harvoista positiivista diskriminaatiota hallinnossaan toteuttavista maista on Ruanda. Siellä käsite on otettu osaksi hyvän hallinnon linjauksia: kun tyttöjä ja naisia osallistuu hallinnon tason päätöksentekoon, hyötyy päätöksistä lopulta suurempi joukko kansalaisia. "Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton on arvioinut, että useiden valtioiden demokratia voi taantua, jos tytöt ja nuoret eivät pääse kouluun," Omondi-Ogao toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia