Pörssiseikkailu romutti Egyptin köyhien talouden | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pörssiseikkailu romutti Egyptin köyhien talouden


Hyvien pörssikurssien houkuttelemat egyptiläistyöläiset ovat pulassa. Moni köyhä on viime vuosina sijoittanut maan tunnetusti hyvin tuottavaan pörssiin, mutta nyt indeksien raju putoaminen köyhdyttää työtätekeviä entisestään.

"Menetimme kaiken", kuittaa egyptiläinen tehdastyöläinen, joka sijoitti vaivalla säästetyt roponsa pörssiin.

Hamdy Abdel Aziz
on kahden lapsen isä, joka ansaitsee tehtaassa alle 75 euroa kuussa. Hän keräsi viiden naapurinsa kanssa kokoon 300 euron potin eli "gamaiyan", jolla ostettiin pörssiosakkeita.

Moni muukin vähävarainen egyptiläinen on viime vuosina innostunut osakkeiden kimppakaupasta. Egyptin noin 77 miljoonasta asukkaasta 44 prosenttia elää alle 1,5 eurolla päivässä, YK raportoi.

Nyt Azizin ja kumppaneiden osakesalkku on menettänyt 80 prosenttia arvostaan.

"Siinä menivät neljän vuoden säästöt. Emme olleet ahneita vaan epätoivoisia, ja pörssi näytti tarjoavan ainoan ulospääsyn köyhyydestä", hän tilittää.

Köyhiltä rikkaille

Viime vuoden puoliväliin asti Egyptin pörssi kuului maailman tuottoisimpiin. Viisi vuotta jatkunut reipas kurssinousu houkutteli sekä ulkomaisia sijoittajia että lopulta myös Egyptin työtätekeviä.

Samalla kun köyhien rahaa alkoi virrata pörssiin, kokeneet sijoittajat ryhtyivät kotiuttamaan huikeita voittojaan, Masreq Capitalin analyytikko Karim El-Tahawy kertoo.

Egyptin pörssin EGX-indeksi putosi toukokuun 2008 pisteluvusta 11 935 tämän vuoden alun 3 389 pisteeseen. Kokemattomille pelureille jäivät kortit käteen, El-Tahawy jatkaa.

Kairon ulkopuolella asuva maanviljelijä Afifi Sayed myi ainoan puhvelinsa liittyäkseen pörssi-gamaiyaan.

"Kun osakkeidemme arvo laski, halusin myydä ne, mutta muut tahtoivat odottaa, kunnes saamme omamme pois. Olen ollut jo neljä vuotta ilman rahaa ja keinoja ansaita sitä", Sayed valittaa.

Hän syyttää Egyptin pörssiä köyhien tietoisesta hyväksikäytöstä.

El-Tahawy myöntää, että köyhät egyptiläiset ovat muita taipuvaisempia ottamaan riskejä ja sijoittamaan yli varojensa.

Hänen mukaansa köyhät ovat usein perillä pikavoittohankkeiden riskeistä. Mutta etsiessään tietä ulos kurjuudesta, he uskovat pystyvänsä päihittämään riskit. Se johtaa vääjäämättä epäonnistumiseen ja entistä pahempaan ahdinkoon.

Pörssihuumaa siivittänyt optimismi on nyt vaihtunut syyllisyydentunteeseen ja synkkyyteen.

"Perheeni kärsi neljä vuotta, kun säästin joka kuukausi osan palkastani. Ja nyt se kärsii jälleen, koska säästömme ovat mennyttä", Abdel Aziz huokaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia