Polio huolettaa Pakistanissa – Ongelmana myös rokoteskeptikot | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Polio huolettaa Pakistanissa – Ongelmana myös rokoteskeptikot

Uskonoppineiden rokotekielteisyys on johtanut myös väkivaltaan. Viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana Pakistanissa on tapettu yli 50 rokottajaa.

Ryhmä lapsia ja muutama aikuinen mies rakennuksen edustalla.

Kuva: Ashfaq Yusufzai / IPS.

(IPS) -- Pakistanin Pohjois-Waziristanin alueviranomaiset aloittivat aggressiivisen rokotuskampanjan, kun seudulta löytyi poliotartunnan saanut 15 kuukauden ikäinen lapsi.

Lapsi elää noin 15 kilometrin päässä Afganistanin rajalta. Vuoteen 2014 asti alue oli rokotusvastaisten talebanien hallussa, mutta talebanien häätämisen jälkeen rokotuksia on jälleen jatkettu. Tartunnan saaneen pojan vanhemmat väittävät, että hänet on rokotettu.

”Me olemme uskonnollisia ihmisiä, mutta emme koskaan ole vastustaneet rokotuksia”, pojan setä Naheedullah sanoo.

Viranomaiset kuitenkin uskovat perheen kuuluvan niin sanottuihin hiljaisiin kieltäytyjiin.

”Hiljaiset kieltäytyjät ovat perheitä, jotka väittävät, että heidän alle viisivuotiaat lapsensa on rokotettu, vaikka näin ei ole”, tohtori Shamsur Rehman selittää. Perheiden vastahakoisuuden vuoksi maaliskuun rokotuskampanjassa Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa jäi tavoittamatta yli 18 000 lasta.

Rokottajat myös saavat uhkauksia uhmakkailta vanhemmilta, ja koston välttääkseen rekisteröivät näiden lapset rokotetuiksi. Viime vuosikymmenen aikana yli 50 rokottajaa on tapettu, lähinnä Khyber Pakhtunkhwassa, joka onkin vuosien ajan pysynyt polion keskusseutuna.

Rokotteiden vieroksuntaa tukevat Muhammad Samin kaltaiset uskonoppineet.

”Islam ei salli poliorokotteita. Meidän ryhmällämme on tietoa, että rokotukset ovat juoni, jolla rokotetut tehdään lisääntymiskyvyttömiksi ja näin pienennetään muslimiväestön kokoa”, Sami selittää.

Poliotartunnat niin Pakistanissa kuin maailmassa yleensäkin ovat kuitenkin vähentyneet lähes olemattomiin, vaikka virusta vielä löytyy luonnosta Pakistanista ja Afganistanista. Pakistanin tapaus on tänä vuonna vasta kolmas. Kaksi aiempaa löydettiin Afganistanista ja Malawista. Viime vuonna sairastumisia ei ollut yhtään, mutta vuonna 2020 Khyber Pakhtunkhwasta paljastui 22 tartuntaa.

Lisää uusi kommentti