Pidätetty taiteilija ennusti Kiinalle vaikeita aikoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pidätetty taiteilija ennusti Kiinalle vaikeita aikoja

"Tämä on järjettömyyden aikakausi", sanoi kiinalainen taiteilija-toisinajattelija Ai Weiwei vain viisi päivää ennen pidätystään.

Kiinalainen toisinajattelija-taiteilija Ai Weiwei ennusti haastattelussa ennennäkemättömän huonoja aikoja taiteen ja sanan vapaudelle vain viisi päivää ennen pidätystään.

Ain mukaan viime aikoina yhä useampi ihminen on joutunut viime aikoina vankilaan vain siksi, että on kirjoittanut Twitteriin tai blogiinsa.

"Puhelinlinja katkaistaan, heitä seurataan, heidän asunnossaan tehdään etsintöjä. Poliisi murtautuu asuntoosi keskellä yötä, he kääntävät paikat nurin – ja sitten he tekaisevat todisteita sinua vastaan oikeudessa. Viattomille ihmisille annetaan kymmenen vuoden vankeustuomioita", Ai sanoo Voiman kääntämässä Süddeutsche Zeitungin haastattelussa.

Ain mukaan Kiinan kansa elää pimeyden aikoja. Vaikka talous on nousussa, sananvapaus, taiteellisen ilmaisun vapaus ja koulutus ovat pohjalukemissa. Kiinassa onkin Ain mukaan meneillään järjettömyyden aikakausi.

Viisi päivää haastattelun jälkeen poliisi pidätti taiteilijan. Pidätyksen jälkeen hän on kadonnut täysin. Perhe toivoo, että hänet vapautetaan. Vaarana kuitenkin on, että Weiwei saa pitkän vankeustuomion.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia