Phnom Penhin hanoista tulee nyt juotavaa vettä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Phnom Penhin hanoista tulee nyt juotavaa vettä

Kambodzhan pääkaupungin asukkaista 90 prosenttia on nyt laadukkaan vesihuollon piirissä. Vesi on kohtuuhintaista ja köyhät perheet säästävät myös polttopuukuluissa, kun juomavettä ei tarvitse keittää.

Vesilaitoksen johtaja Ek Sonn Chan on taistellut byrokratiaa vastaan ja saanut jopa tappouhkauksia nostaessaan Phnom Penhin vesihuollon Aasian kärkikastiin.

"Laitos oli byrokraattinen ja täynnä epäpätevää väkeä. Erotin monia, ja ystäväni varoittivat, että pääsisin hengestäni", Chan muistelee vuonna 1993 alkanutta johtajanuraansa.

Tappouhkaukset jäivät toteutumatta, ja Chan sai ansioistaan viime vuonna Aasian Nobeliksi kutsutun Magsaysay-palkinnon. Phnom Penhin seudun 1,4 miljoonasta asukkaasta 90 prosenttia on nyt laadukkaan vesihuollon piirissä.

Chanin haaveena on turvata vastaava palvelu koko Kambodzhan yli 14-miljoonaiselle väestölle.

Punaisten khmerien hirmuhallinnon aikaan 1975-1979 Kambodzhan vesihuolto heikkeni entisestään, kun puhdistamoja ja jakeluverkostoja tuhottiin laajalti.

Chanin aloittaessa Phnom Penhin vesilaitoksen johtajana se palveli noin viidennestä kaupunkilaisista. Vettä sai parhaimmillaankin vain kymmenen tuntia vuorokaudessa.

"Kun sähkö katkesi, myös vedentulo loppui", Chamkarmonin alueella asuva Ly Korm muistelee.

Chanin mukaan monet vaikutusvaltaiset henkilöt jättivät tuolloin vesilaskunsa maksamatta, ja toiset käyttivät vettä luvatta. Veden hävikki oli peräti 72 prosenttia.

Nyt vesimaksuista jää samatta vain seitsemisen prosenttia, kun osuus monissa maissa on viidenneksen luokkaa, Chan sanoo.

"Tilanne on kohentunut suuresti. Aikaisemmin meillä ei ollut juoksevaa vettä, ja nyt sitä saa kohtuuhintaan", Russei Keon alueella asuva Chan Samnang kiittelee. Hän ei kuitenkaan uskalla juoda kraanavettä keittämättä.

Vesilaitoksen johtaja Chan vakuuttaa veden olevan täysin puhdasta ja juomakelpoista. "Olen itse juonut kraanaveden keittämättä jo kuuden vuoden ajan ilman ongelmia", hän kertoo.

Vesilaitos tutki juomaveden bakteeripitoisuudet 30 eri kohteessa, ja kaikki tulokset olivat negatiivisia, Chan sanoo. Hän lupaa maksaa korvauksen sille, joka saa vedestä vatsavaivoja.

Chan muistuttaa, että asialla on myös taloudellista merkitystä. "Kun kraanaveden voi juoda keittämättä, köyhä perhe säästää 3,5 euroa kuukaudessa polttopuukuluissa."

Chanin johtama julkisen palvelun yhtiö on yllättänyt myös kääntämällä toimintansa voitolliseksi. Vuonna 2006 tuottoa kertyi 2,4 miljoonaa euroa ja tänä vuonna odotetaan 2,8 miljoonan voittoa.

"Bisnekseni kasvaa. Tuotan yhä enemmän voittoa yhteiskunnalle", Chan leuhkii.

Hän uskoo, että vuoteen 2020 mennessä Phnom Penhin vesilaitos kattaa alueen tarpeet sataprosenttisesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia