Pelastakaa Lapsilla kummitoimintaa Keniassa jo 15 vuotta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelastakaa Lapsilla kummitoimintaa Keniassa jo 15 vuotta

Pelastakaa Lapsilla on ollut kummiohjelmia Keniassa jo 15 vuotta. Kummien tuella annetaan mm. koulutusta tytöille, äideille, maanviljelijöille ja pienyrittäjille. Juomaveden saatavuutta parannetaan kaivoilla ja vedenkeruulaitteilla ja malarian torjumiseksi pihoilta raivataan lätäköitä.

Pelastakaa Lapsilla on ollut kummiohjelmia Keniassa jo 15 vuotta. Ensimmäiseksi kummikohteeksi valittiin vuonna 1990 Itä-Keniassa Tharakan alueella sijaitseva Materin sisäoppilaitos, jossa opiskelee 700 tyttöä.

Kummit tukevat edelleen vuosittain koulun 450 vähävaraisinta tyttöä kustantamalla puolet koulutuskustannuksista - lukukausimaksuista, koulukirjoista, koulupuvuista, asumis- ja ruokakustannuksista ja terveydenhoitopalveluista.

Tyttöjen koulunkäynnin tukeminen on avainasemassa monissa kehityskysymyksissä, kuten väestönkasvun, lapsikuolleisuuden ja sairauksien ehkäisemisessä. Koulutettu tyttö menee naimisiin myöhemmin, hankkii vähemmän lapsia ja osaa tehdä parempia itseään ja perhettään koskevia valintoja. Tyttöjen koulutus lisää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yksityistalouksien hyvinvointia, sekä edistää yleisen vaurauden tasapuolisempaa jakautumista ja poliittista vakautta.

Tyttöjen koulutuksen lisäksi Materin koulukeskuksesta käsin autetaan paikallisyhteisöä antamalla ammattikoulutusta maanviljelijöille ja pienyrittäjille. Vuonna 1999 Pelastakaa Lapset aloitti Tharakan alueella myös perusterveydenhuoltohankkeen, joka tarjoaa kouluterveydenhuollon 2 500 koululaiselle Materissa ja lähikylien kouluissa.

Terveydenhuoltohankkeessa huolehditaan myös äitien ja pienten lasten terveydestä, ennen muuta jakamalla neuvoja ravitsemuksesta ja hygieniasta. Alle 5-vuotiaat lapset rokotetaan ja heidän kasvuaan seurataan neuvoloissa säännöllisesti.

Puhdasta juomavettä siistissä pihapiirissä

Monet kyläläisten terveydentilaa uhkaavat sairaudet johtuvat huonosta ravinnosta, saastuneesta vedestä ja riittämättömästä hygieniasta, joihin voidaan vaikuttaa paitsi fyysisiä olosuhteita parantamalla, myös valistuksella ja tiedotuksella. Kyläläisten joukosta koulutetaan vapaaehtoisia terveystyöntekijöitä kertomaan muille kyläläisille terveyttä edistävistä toimintatavoista sekä huolehtimaan ensiavusta ja muista pienistä terveydenhoidon toimenpiteistä.

Kyliin rakennetaan esimerkkipihapiirejä, joiden lähistöltä on raivattu pois malariaa levittävien hyttysten suosimat lätäköt ja pusikot. Pihalle on myös sijoitettu keittiöpuutarha, joka tuottaa perheelle tuoretta ravintoa ympäri vuoden. Malariaa torjutaan lisäksi edistämällä hyttysverkkojen oikeaoppista käyttöä ja niiden käsittelyä hyttysmyrkyillä, mikä parantaa verkkojen suojaustehoa.

Likainen juomavesi on syynä moniin kehitysmaiden tauteihin ja erityisesti lapsille vaarallisiin ripulitauteihin. Pelastakaa Lasten terveydenhuoltohankkeen yhteydessä toimii vesiohjelma, joka helpottaa puhtaan juomaveden saatavuutta kouluissa ja kylissä. Juomavedeksi kelpaavaa sadevedettä otetaan talteen vedenkeruutankeilla sekä porakaivoja ja lähteitä kunnostamalla ja suojelemalla.

Tarttuvat taudit leviävät huonon hygieniatason myötä. Tharakan alueella asioihin pyritään vaikuttamaan valistamalla kyläläisiä toimista, joilla voi itse estää tautien syntyä ja leviämistä (esimerkiksi käsien pesu), sekä rakentamalla ulkokäymälöitä, jotka pitävät bakteerit kurissa.

Tharakan alueella on rakennettu kouluihin 8 000 litran vedenkeruutankkeja ja edistetty puhtaan veden saatavuutta koulujen ulkopuolella luonnonlähteitä etsimällä ja kunnostamalla. Kyläläisiä opastettiin puhtaan veden oikeaoppiseen säilyttämiseen ja käsittelyyn. Lisäksi perheisiin jaettiin muovisia 100 litran vesitankkeja, joiden turvallisesta säilytyksestä ja käsittelystä annettiin myös opastusta.

Vapaaehtoiset paikalliset ovat kouluttaneet kyläläisiä käymälöiden rakentamisessa, lähteiden suojelussa, liiketoiminnan harjoittamisessa ja terveysasioissa.

James haaveilee puusepän ammatista

Pelastakaa Lapset vahvistaa Itä-Afrikan kehitysyhteistyöohjelmissaan tasa-arvoa lasten peruskoulutuksessa. Ohjelmissa korostetaan tyttöjen oikeutta koulutukseen ja erityisopetusta tarvitsevien lasten oikeutta peruskoulutukseen.

James, 8 vuotta, käy koulua Keniassa, Tharakan alueella. Hän on innokas koululainen ja käy peruskoulun erityisluokkaa jo kolmatta vuotta.

”Pidän kaikesta koulussa, mutta ehkä eniten lukemisesta”, sanoo James, joka osaa vastata kysymyksiin auttavasti myös englanniksi. ”Isona haluan puusepäksi, myös serkkuni on taitava puuseppä.”

Erityisluokalla lapset saavat paljon käytännön taitojen opetusta, koska monien on vaikea seurata normaalia opetusta. Käden taitojen kehittäminen, urheilu ja toiminnalliset aktiviteetit kiinnostavat kaikkia näiden luokkien oppilaita. James rakastaa myös lukemista ja koko tunnin ajan hän pitää pulpetillaan englannin kielen oppikirjaa, jota on mukava aina välillä selata.

Koulumatka ei ole Jamesille kovin pitkä, hän kävelee kouluun kilometrin päästä sijaitsevasta kotikylästään. Hänellä on kaksi veljeä, jotka käyvät samaa koulua, mutta normaaliluokilla.

Kotikylässä ei ole sähköä, eikä läksyjen lukeminen onnistu kotona – oppi on saatava koulutuntien aikana. Tharakan pienviljelyksestä riippuva alue kärsii kuivuudesta, joten useimmiten viljasato on niukka ja perhe ei saa riittävästi ruokaa. Kaikkien perheenjäsenten, myös lasten on osallistuttava kotiaskareisiin ja ruoantuotantoon. Koulun jälkeen James tekeekin monenlaista työtä auttaakseen isää ja äitiä perheen elannon kokoamisessa. Veljet ovat myös perheen arkitouhuissa mukana, joten heiltäkään James ei saa koulutehtäviinsä apua.

”Paimennan karjaa, noudan äidille vettä ja lisäksi kerään illalla karjalle sen tarvitsemaa heinää yöksi”, James luettelee velvollisuuksiaan kotona. Innokas koululainen jää opiskelemaan englantia, sillä voihan olla, että puusepän haaveet jäävät ja Jamesista tuleekin lentäjä.

Brother Johnin jouluterveiset kummeille

Brother John perusti Materin koulukeskuksen 33 vuotta sitten. Hän kertoo perinteisessä joulukirjeessään, että vuosi 2005 oli Materissa menestyksekäs. Erityisesti hän on mielissään siitä, että perusterveydenhuoltohanke kohensi perheiden arkea: kotien pihapiirit ovat siistiytyneet, puhtaan juomaveden jakelu tehostunut, ulkokäymälöitä on rakennettu, malariaa ja Aidsia vastaan taistellaan ja koulujen kerhotoiminta on vireää.

Brother John kuvailee ylpeänä koulukeskuksessa hiljattain vierailleen kummin tuntemuksia. Kummi oli muun muassa ihastellut tyttöjen elämänmyönteisyyttä: ”Olen ollut teidän vieraananne vasta kolme päivää ja jo nyt voin sanoa, että lapset täällä ovat onnellisia ja terveitä. Heidän hymynsä ovat aitoja ja tarttuvat helposti. Selvästikin opiskelu ja opettajat ovat heille tärkeitä. He ovat täällä turvassa.”

Jos Sinulla on kysyttävää Pelastakaa Lasten toiminnasta tai Kenian ohjelmistamme, ota yhteyttä ohjelmasuunnittelija Maritta Tamiruun, 09-4135 5400 tai maritta.tamiru @ pelastakaalapset.fi

PELASTAKAA LAPSET RY TOIVOTTAA SINULLE HYVÄÄ UUTTA VUOTTA. KIITOS TUESTASI!

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia