Uutiset

Peace test ja nuorten asenteet

Kannattavatko teinit kuolemanrangaistusta? Mitä mieltä he ovat ihmisoikeuskysymyksistä? Kenelle ihmisoikeuksien puolustaminen kuuluu? Nuorten suhdetta väkivaltaan peilaava kansainvälinen Peace Test-projekti pyrkii vastaamaan muun muassa näihin kysymyksiin. Projekti käynnistyi vuonna 1998, ja kansainvälisesti sitä koordinoi Teksasin yliopiston kansanterveystieteen osasto. Suomessa Peace Test -kysely toteutettiin tänäkin vuonna Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n ja Finnish Medical Students’ International Committeen yhteistyönä.

Peace Test on kyselylomake, jonka aihe-alueita ovat sota, väkivalta, suvaitsevaisuus ja ihmisoikeudet. Testi tarjoaa tietoa nuorten asenteista, mutta samalla lomake on toiminut myös keskustelun virittäjänä niissä koululuokissa, jotka tutkimukseen ovat osallistuneet. Tekemällä näkyväksi nuorten sotaan, rasismiin ja ihmisoikeuksiin liittyviä käsityksiä ja ennakkoluuloja Peaace Test’in laatijat ja toteuttajat toivovat voivansa virittää keskustelua laajemminkin. Suomessa vuoden 2003 lomakkeen täytti 525 kahdeksasluokkalaista viideltä yläasteelta Helsingistä, Tampereelta, Kuopiosta ja Oulusta.

Tulosten mukaan reipas neljäsosa 14-vuotiaista suhtautuu sotaan ja väkivaltaan ongelmanratkaisukeinoina myönteisesti. Enemmistö kuitenkin tuomitsee asevoimien käytön niin ennaltaehkäisevästi, diplomatian korvikkeena kuin kärsimyksen estäjänäkin. Sodan sivullisille aiheuttamia vahinkoja ei hyväksy 46 % nuorista.

Kuolemanrangaistuksen olisi valmis ottamaan käyttöön yli puolet tutkituista. Mitä pienempi kaupunki, sitä useampi teini olisi valmis turvautumaan kuolemantuomioon, ja kuopiolaisista vastaajista peräti 63 % suhtautui siihen myönteisesti. Vain helsinkiläisistä vastaajista alle puolet (46 %) kannatti kuolemanrangaistusta. Kaikista vastanneista 55 % oli valmis hyväksymään ihmisen tappamisen rangaistuksena.

Ihmisoikeuskysymyksistä keskeisimpänä nuoret pitivät köyhyyden, nälän ja kodittomuuden poistamista. Myös rasismiin valtaosa (76 %) suhtautui kyselyn mukaan kielteisesti. Seksuaalisten vähemmistöjen ihmisoikeuksien puolustamista piti tärkeänä yli puolet vastanneista.

Monin paikoin tutkimuksen tulokset tukivat yleisiä oletuksia: helsinkiläiset nuoret ovat aavistuksen verran suvaitsevaisempia kuin toverinsa muualla maassa, tytöt ovat vähemmän halukkaita tappamaan ja ylipäänsä käyttämään väkivaltaa kuin pojat. Suvaitsevaisuudessa eroja sukupuolten välillä löytyi lähinnä seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvissä kysymyksissä. Teini-ikäisten poikien homofobia on kuitenkin hyvin tavallinen ja kenties kehityksellinenkin ilmiö.

Peace Testin kyselylomake on laadittu USA:ssa, eikä sitä ole editoitu kansallisiin olosuhteisiin paremmin sopivaksi. Esimerkiksi väite ”Ne, jotka suhtautuvat suopeasti vihollisiimme, liioittelevat sotatoimien seurauksena syntyvien siviiliuhrien määrää.” tuntuu oudolta suomalaisen teinin harkittavaksi. Ainakin aikuisen mieleen nousevat helposti sellaiset kysymykset kuin ”Ketkä ovat vihollisiamme?” ja ”Onko sotapropaganda näiden ’vihollistemme’ yksinoikeus?”.

ihmisoikeudet

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti