Palestiinalaisviranomaiset hyökkäävät aktivisteja vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Palestiinalaisviranomaiset hyökkäävät aktivisteja vastaan

Palestiinalaishallintoa kritisoivia ihmisoikeusaktivisteja pidätetään ja kidutetaan Länsirannalla ja Gazassa.

Palestiinalaishallinto ja Hamas käyvät jatkuvasti ihmisoikeuspuolustajien kimppuun saamatta rangaistusta, raportoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

HRW:n mukaan sekä Gazassa valtaa pitävä Hamas-liike että Länsirannan palestiinalaisviranomaiset ovat pidättäneet ja kiduttaneet toistensa jäseniä, mielenosoittajia ja kriitikoitaan. Syylliset joutuvat vain harvoin vastuuseen.

Esimerkiksi Gazassa paikallisen ihmisoikeuskeskuksen työntekijä Mahmud Abu Rahma joutui tammikuussa ensin pahoinpidellyksi ja sitten puukotetuksi. Tekijöinä olivat naamioituneet miehet.

Abu Rahma oli kritisoinut aiemmin Länsirannan ja Gazan viranomaisia muun muassa siitä, etteivät nämä ole puuttuneet aiempiin mielivaltaisiin kidutus- ja pidätystapauksiin. Tapauksesta on kertonut myös Amnesty International.

Länsirannalla palestiinalaisviranomaisten ehkäisevän turvallisuusviraston jäsen puolestaan pahoinpiteli tammikuussa asianajaja Yazan Sawaftan. Tämä oli ollut tarkkailemassa mielenosoitusta.

Abu Rahman tapauksesta on aloitettu poliisitutkinta, ja Hamas on joitakin kertoja rankaissut Gazan poliisia siviileitä vastaan hyökkäämisestä, mutta HRW:n mukaan käytännössä palestiinalaisalueilla vallitsee rankaisemattomuus. Hamasia tai turvallisuusviranomaisia ei ole tuomittu rikkomuksista, vaikka kidutuksista ja pidätettyjen kuolemista on raportoitu monta kertaa.

Rangaistuksia eivät saa myöskään Gazassa toimivat aseistetut ryhmät. Ne vahingoittavat toimillaan palestiinalaissiviileitä ampuessaan Israeliin tarkoitettua rakettitulta harhaan ja sijoittaessaan sotilaskohteita lähelle siviilien asuttamia alueita.

Järjestöt vaativat rikkomuksiin puuttumista ja syyllisten oikeuteen asettamista. HRW muistuttaa, että myös palestiinalaisviranomaisten turvallisuusjoukkoja rahoittavien länsimaiden hallitusten pitäisi varmistaa, etteivät palestiinalaiset hyökkää omaa kansaansa vastaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia