Palestiinalaisalueiden vesitilanne maailman surkeimpia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Palestiinalaisalueiden vesitilanne maailman surkeimpia

Israelin ohjailema politiikka vaikeuttaa alueen pohjavesivarojen hyödyntämistä.

Palestiinalaisalueiden vesitilanne on surkeimpia maailmassa, kirjoittaa Jorma Palovaara global.finland.fi-sivulla.

Joidenkin alueen kylien vanhentunut vesijohtoverkosto valuttaa lähes puolet vedestä hukkaan matkalla, Gazan alueella lähes koko pohjavesi on saastunutta. Monet alueiden asukkaat joutuvat ostamaan vetensä tankkeriautoista putkijohtoveteen verrattuna viisinkertaisella hinnalla.

Veden puutteen ja huonokuntoisen putkiston lisäksi viemäröinti uupuu suurelta osin maaseutua kokonaan.

Oslon sopimus antoi Israelille lähes täydellisen vallan säännellä palestiinalaisten veden käyttöä ja jakelua. Israel ohjaileekin melkein kaikkea veteen liittyvää niin Gazassa kuin Länsirannallakin. Kaivojen poraaminen on palestiinalaisilta kielletty kokonaan, muuten veteen liittyvän infrastruktuurin rakentamiseen on haettava lupa Israelin viranomaisilta. Byrokratia voi kestää vuosikausia.

Palestiinan vesiministeri Shaddad Attilinin mielestä politiikkaa ei tulisi sotkea vesikysymyksiin: ”Olen pyytänyt myös Hamasilta, että he eivät sotkisi politiikkaa veteen. Riittävä ja puhdas vesi on kaikkien ihmisten perusoikeus”, sanoo Attili.

Esimerkiksi uuden likaveden käsittelyjärjestelmän rakentamisessa on kaksi isoa epävarmuustekijää: Ensinnäkin Israel on eristänyt Gazan kaistaleen, joten sinne on vaikea kuljettaa minkäänlaisia rakennustarvikkeita. Toiseksi Gazaa hallitseva Hamas ei tunnusta Israelin valtiota, Palovaara sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia