Pakolaisuuden syyt monimutkaistuneet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisuuden syyt monimutkaistuneet

YK:n pakolaispäävaltuutettu António Guterres ei kehu Euroopan pakolaispolitiikkaa.

(Kuva: Takver / Flickr.com / cc 2.0)

Suomessa vierailleen YK:n pakolaispäävaltuutetun António Guterresin mukaan pakolaisuuteen johtavat syyt ovat monimutkaistuneet ja konfliktien ratkaisut vaikeutuneet, uutisoi global.finland.fi.

Euroopan pakolaispolitiikkaa Guterres pitää toimimattomana.

Suuria haasteita tämän hetken pakolaistyöhön tuovat Guterresin mielestä jo olemassa olevien pakolaisongelmien ja konfliktien rinnalle nousevat yhä monimutkaisemmat kriisit: yhä useammin konflikteissa on vastakkain useita eri ryhmittymiä kahden osapuolen sijaan.

Haasteita tulevaisuudessa luovat myös ilmastonmuutoksen, aavikoitumisen ja vesi- ja ruokapulan seurauksena kotoaan lähtemään joutuvat ihmiset, kehitysmaiden kaupungeissa elävät pakolaiset ja esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi vainotut.

Vuodesta 2005 YK:n pakolaispäävaltuutettuna työskennelleen Guterresin mielestä maailman pakolaisongelman todellisuus näyttäytyy usein vääristyneenä. Ongelmana on ainakin se, että media tuntuu keskittyvän yhteen kriisiin kerrallaan, jolloin pitkään jatkuneet konfliktit jäävät taustalle. Esimerkiksi Euroopassa nousee valtaisa keskustelu aiheesta vasta silloin, kun suurempi joukko pakolaisia hakeutuu tänne.

"Populisteille aihe on helppo tapa kiihdyttää kansalaisia, sillä pakolais- ja maahanmuuttokeskustelussa jos missä jylläävät tunteet, pelot ja ennakkoluulot", selventää Guterres.

Hän muistuttaakin, että pakolaisongelma koskettaa eniten kehitysmaita ja esimerkiksi Libyan kriisin pakolaisista vain alle kaksi prosenttia on hakeutunut Eurooppaan. Yksinomaan Etelä-Afrikkaan on parin viime vuoden aikana tullut saman verran turvapaikanhakijoita vuodessa kuin kaikkiin Euroopan maihin yhteensä.

"Tällä hetkellä Euroopassa on erittäin toimimaton turvapaikkapolitiikka. Sekä kriteerit turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseksi että heidän oikeutensa vaihtelevat valtavasti eri maiden välillä", toteaa Guterres.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia