Pakistanin poliotapaukset rajussa kasvussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakistanin poliotapaukset rajussa kasvussa

Kapinallisten asettama rokotekielto alkaa näkyä myös tilastoissa.

Pakistanissa on todettu tänä vuonna melkein 80 prosenttia enemmän poliotapauksia kuin viime vuonna yhteensä. Vielä kymmenisen vuotta sitten maassa oli enää vain muutama kymmenen tautitapausta, mutta tänä vuonna  tapauksia on ollut maailman poliokampanjan tilastojen mukaan jo 166. Viime vuonna tapauksia oli yhteensä 93.

Guardian-lehden mukaan eniten kärsivät ne alueet, joilla kapinalliset ovat estäneet rokotukset. Tauti uhkaa levitä  laajemmalle myös taisteluita pakenevien mukana. Myös tietämättömyys saa ihmisiä kieltäytymään rokotuksista.

Osa Talebanien osastoista kielsi rokotteiden antamisen hallitsemillaan alueilla vuonna 2012. Rokottamista on pidetty länsimaalaisten juonena tehdä muslimeista hedelmättömiä, ja rokotekieltoa on käytetty myös keinona painostaa Yhdysvaltoja lopettamaan lennokki-iskut.

Epäilyksiä lisäsi myös Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n vuonna 2011 järjestämä valerokotuskampanja, jolla tähdättiin Osama bin Ladenin löytämiseen.

Poliota esiintyy kotoperäisenä enää Afganistanissa, Pakistanissa ja Nigeriassa. Maailman terveysjärjestö WHO julisti aiemmin keväällä globaalin hätätilan taudin takia, koska tauti oli levinnyt maihin, joista se oli jo kertaalleen hävitetty. Pakistanin lisäksi riskimaita ovat etenkin Syyria ja Kamerun.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia