Pakistanilaiset evakkolapset joutuivat koulun sijasta työhön | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakistanilaiset evakkolapset joutuivat koulun sijasta työhön

Jawad Alin kuuluisi olla koulussa, mutta sen sijaan hänen päivänsä kuluvat Peshawarin basaarissa sandaaleja kaupitellen.

"Haluaisin käydä koulua, mutta se on mahdotonta", 11-vuotias Jawad Ali sanoo. Hän joutuu osallistumaan kymmenhenkisen perheensä elatukseen. Perhe pakeni kaksi vuotta sitten Bajaurin kylästä, joka sijaitsee heimoalueella Luoteis-Pakistanissa.

Peshawar on heimoalueisiin rajautuvan Khyber Pakhtunkhwan maakunnan pääkaupunki, jossa näkee tuhansittain pakolaislapsia työnteossa. Joku kiillottaa kenkiä, toiset myyvät hedelmiä ja vihanneksia tai puurtavat hotelleissa ja autokorjaamolla.

Perheet joutuivat pakosalle, kun Afganistanin puolelta tulleiden Taleban-taistelijoiden ja Pakistanin armeijan yhteenotot kiihtyivät rajaseudun seitsemällä heimoalueella.

Elämä kaupungissa tulee kalliiksi

Ali kertoo, että islamistit tuhosivat perheen savitalon Bajaurissa, joten kotiin ei ole palaamista pitkiin aikoihin. Peshawarissa perheen on maksettava vuokraa majapaikastaan ja elinkustannukset ovat muutenkin korkeammat kuin kotona.

Mohmandin heimoalueelta kaksi vuotta sitten paennut Muhammad Jamalin perhe on samassa tilanteessa.

"Kotona kolme lastani kävivät koulua, mutta nyt kaikkien on tehtävä työtä, jotta pystymme maksamaan laskut ja kahden huoneen asunnon vuokran", kotona maata viljellyt Jamal kertoo.

Heimoalueiden kansanedustaja Akhunzada Chattan myöntää, että lapset ovat kärsineet sotilasoperaatioista eniten. Hän sysää vastuun lasten auttamisesta kansainväliselle yhteisölle, jonka hyökkäys Afganistaniin vuonna 2001 hääti talebanit Pakistanin puolelle.

Tytöt seulovat jätteitä

Ahmed Alin koulu keskeytyi viidennellä luokalla Orakzain heimoalueella. Nyt hän on myyjänä mehukioskissa Peshawarin keskustassa. "Ansaitsen päivässä 1,4 euroa ja annan rahat vanhemmilleni. Teen työtä aamusta iltaan", poika kertoo.

Vielä rankempiin töihin ovat joutuneet sisarukset Shaheena, 10, ja Jabeena, 8. He kaivavat joka aamu jätekasoja etsien syötäväksi tai myyntiin kelpaavaa tavaraa.

"Tämä on kovaa työtä, mutta ei ole muuta keinoa hankkia ruokaa", Shaheena sanoo. Isä ja veli tekevät hänen mukaansa myös työtä, mutta tulot eivät riitä pakolaisperheen elämiseen.

Kotona Orakzain heimoalueella tytöt kävivät koulua. "Taleban tuhosi sekä kotimme että koulumme", Shaheena sanoo.

Heimoalueilla asuu noin viisi miljoonaa henkeä, joista kymmenesosa on evakossa, Kansainvälinen työjärjestö ILO arvioi.

Järjestö koettaa auttaa lapsia koulunpenkille, koska muuten he ovat alttiita liittymään terroristeihin ja "muuttumaan hirviöiksi", ILOn edustaja Javid Alam selittää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia