Ortegan voitto Nicaraguassa todennäköinen, mutta ei varma | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ortegan voitto Nicaraguassa todennäköinen, mutta ei varma

Daniel Ortega johtaa Nicaraguan presidentinvaalitaistelua, mutta arvostelu häntä kohtaan kiihtyy.

Viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan puolet äänestyspäätöksen tehneistä nicaragualaisista aikoo äänestää sunnuntain presidentinvaaleissa Daniel Ortegaa.

Ortegan ehdokkuus kiistanalaisesti perustuslain vastaisesti ja epäilyt henkilöllisyystodistusten hitaasta jakelusta opposition tukialueille ovat kuitenkin herättäneet arvostelua, toteaa Jukka Pakkala, Solidaarisuuden Nicaraguan maakoordinaattori.

Liberaaliliiton Fabio Gadea, joka ajaa rehellisyyden vallankumousta, on Ortegan vahvin haastaja. Viimeisissä kyselyissä Gadean kannatus on ollut 30 prosentin tasolla. Vaalien yllätysmomentti saattaa Pakkalan mukaan syntyä siitä, että lähes viidesosa äänioikeutetuista ei ole vielä päättänyt, ketä he äänestävät.

Ortegan puolueen Sandinistien kannattajat uskovat voittoon ja Sandinistinuoret kokoontuivat viime viikon perjantaina ennen vaalirauhan alkua Managuassa suureen voitonmarssiin. "Varmuuden vuoksi voitonmarssijat repivät reitiltään muiden puolueiden vaalijulisteet, jotta oikeiston ehdokkaiden kasvot eivät häiritsisi juhlamieltä", Pakkala huomauttaa.

Sandinistitkin arvostelevat korkeimman oikeuden päätöstä

Nicaraguan korkeimman oikeuden päätös, joka mahdollisti Ortegan asettumisen ehdolle, on laajasti kyseenalaistettu. Myös Sandinistit ovat arvostelleet puolueensa ratkaisuja. "Oli suuri erehdys mennä rikkomaan perustuslakia", somotolainen karjatilallinen Carlos Martinez valittaa.

Martinez kuitenkin tukee hallitusta ja aikoo äänestää Ortegaa, koska hallituksen kehitysohjelmien ansiosta maanviljelijät saavat tuotantoluottoja ja köyhille perheille rakennetaan asuntoja. "Nicaraguan talous on vahvistunut ja kun rikkaat selailevat kotona seteleitään, niin hekin tunnustavat että onpa hyvä hallitus", Martinez ajattelee.

Esteliläinen Erick Moreno on toista mieltä hallituksen saavutuksista. "Työttömiä on yhtä paljon kuin ennenkin ja hallitus jakelee lahjojaan vain omille kannattajilleen."

Moreno aikoo äänestää sunnuntaina Ortegaa vastaan. Hän on kuitenkin varma siitä, että hänen ääntään ei lasketa. "Keskusvaalilautakunta on Ortegan puolella ja antaa hänelle vaalivoiton, vaikka ihmiset äänestäisivät miten tahansa", Moreno uskoo.

Oppositiopuolueet ovat arvostelleet keskusvaalilautakuntaa jarruttelusta henkilötodistusten jakamisessa opposition kannatusalueille. Pakkalan mukaan yli kymmenellä paikkakunnalla asukkaat ja poliisi ovat ottaneet yhteen, kun sadat raivostuneet ihmiset ovat vaatineet henkilötodistusta ja oikeutta äänestää.

Esteliläinen 18-vuotias Norma Herrera on yksi niistä, joita henkilöllisyystodistuksen puuttumisen vuoksi ei ole kirjattu vaalirekisteriin. "Olen vienyt papereita vaalitoimistoon jo yli vuoden ajan saadakseni henkilötodistuksen, mutta aina vaan sanotaan, että tule viikon päästä uudestaan",  Herrera tilittää.

Eikä henkilöllisyystodistuksen puuttuminen rajoita vain vaaleihin osallistumista, kuten Herreran kokemukset osoittavat. "Olen elossa ja teen työtä, mutta en voi avata pankkitiliä, en saa ajokorttia enkä pääse äänestämään". Herreralla on myös ollut vaikeuksia saada opiskelupaikkaa, koska hän ei kykene todistamaan henkilöllisyyttään.

Nicaraguan presidentinvaalit järjestetään sunnuntaina 6. marraskuuta. Istuva presidentti Daniel Ortega valittiin ensimmäisen kerran presidentiksi vuonna 1985 ja toistamiseen vuonna 2007. EU ja Amerikan valtioiden järjestö OAS ovat lähettäneet tarkkailijoita seuraamaan vaaleja.

Nicaraguan perustuslain mukaan Ortega ei olisi voinut enää asettua ehdokkaaksi, mutta korkeimman oikeuden mukaan perustuslain kielto istuvan presidentin uudelleenvalinnasta loukkasi Ortegan oikeuksia. Näin ollen oikeus päätti, ettei perustuslain kyseinen pykälä ole voimassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia