Ortega voitti Nicaraguassa, mutta kuinka rehellisesti? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ortega voitti Nicaraguassa, mutta kuinka rehellisesti?

Daniel Ortegan vaalivoitto herättää epäilyksiä Nicaraguassa.

Sandinistien presidenttiehdokas ja Nicaraguan istuva presidentti Daniel Ortega sai Nicaraguan keskusvaalilautakunnan mukaan runsaat 62 prosenttia marraskuun alussa pidettyjen vaalien äänistä.

Opposition pääehdokas Fabio Gadea keräsi noin 31 prosentin kannatuksen, ja entistä presidenttiä Arnoldo Alemánia äänesti kuusi prosenttia.

Välittömästi vaalien jälkeen esitettiin epäilyjä vaalien rehellisyydestä.

"Confidencial -lehti julkaisi tiistaina [8.11] kaksi kuvaa Managuan äänestyspaikkojen laskentapöytäkirjoista, missä lehden mukaan näkyy, kuinka tuloksia on väärennetty",  Solidaarisuus ry:n Nicaraguan koordinaattori Jukka Pakkala raportoi.

Pakkalan mukaan kummallekin äänestyspaikalle oli toimitettu 400 äänestyslippua, mutta toisessa paikassa äänestäjiä on ollut 640 ja toisessa 935. Äänestäjien enimmäismääräksi yhdessä äänestyspaikassa on säädetty 400 äänestäjää.

Kuntakohtaiset äänestystulokset ovat Pakkalan mukaan myös herättäneet epäilyjä tulosten oikeellisuudesta. Keskusvaalilautakunnan verkkosivuilla julkaistut kuntakohtaiset tulokset osoittavat Ortegan saaneen yli 90 prosenttia äänistä eräillä opposition vahvoilla tukialueilla.

Oliko kyse vaalivilpistä vaiko ei?

Vaaleja tarkkaillut EU:n vaalitarkkailijaryhmä arvosteli väliraportissaan keskusvaalilautakuntaa. Tarkkailuryhmän johtaja, espanjalainen sosialistikansanedustaja Luis Yañez, korosti Nicaraguan keskusvaalilautakunnan vahvaa roolia, mistä syystä sen tulisi toimia puolueettomasti, jotta vaalit sujuisivat uskottavasti.

"Valitettavasti vaaliviranomaiset eivät ole tällä kertaa olleet tehtävänsä tasalla", Yañez totesi.

Yañezin mukaan kyse ei kuitenkaan ollut vaalipetoksesta.

"Petoksella tarkoitetaan sitä, että vähemmän ääniä saanut nostetaan jonkin tempun avulla vaalien voittajaksi. Tällaista emme ole huomanneet seuratessamme näiden vaalien ääntenlaskentaa", Yañez korosti.

Hän huomautti kuitenkin, että äänestäminen oli tehty Ortegan vastustajille kovin vaikeaksi.

"On mahdotonta sanoa, millainen tulos olisi ollut, jos vaaliprosessi olisi toteutettu kaikin puolin asianmukaisesti ja läpinäkyvästi", Yañez päätteli.

Yañezia kriittisemmin vaalien rehellisyyttä arvioi Nicaraguassa asuva vapaa toimittaja Kimmo Lehtonen blogikirjoituksessaan global.finland.fi:ssa. Lehtosen mukaan Suomenkin rahoittama Etica y Transparencia -järjestö on todennut, että vaaleissa rikottiin kahtatoista "kolmestatoista kansainvälisestä vaalitoimeenpanon indikaattorista".

Etica y Transparencian johtaja Roberto Courtney on laskenut, että "noin 9 000:ssa eli 75 prosentissa äänestyspisteistä ei ollut asianmukaista oppositiopuolueiden edustusta". Tästä johtuen sandinistien vaalivirkailijat laskivat äänet suljettujen ovien takana.

Lehtosen mukaan samanlainen käytäntö toimi myös valtakunnallisessa ääntenlaskukeskuksessa, "jossa oppositiolta käytännössä evättiin mahdollisuus tarkistaa ääntenlasku".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia