Orjuuttaja voi menettää maansa Brasiliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Orjuuttaja voi menettää maansa Brasiliassa

Ihmisarvoa loukkaavaan työhön pakottaminen Brasiliassa voi johtaa omaisuuden takavarikoimiseen.

Toisten ihmisten orjuuttaminen uhkaa kallistua Brasiliassa, sillä orjuuttaja voi menettää valtiolle riiston välikappaleena olleen omaisuutensa. Tätä koskeva esitys perustuslain muutoksesta on hyväksytty Brasilian parlamentin edustajainhuoneessa kymmenen vuoden viivyttelyn jälkeen.

Pelkästään viime vuonna Brasiliassa vapautettiin orjuuden kaltaisista oloista 2 501 henkeä. Vuosina 1995–2011 vapautettujen määrä on lähes 42 000.

Lakimuutoksen nojalla orjuuden väline – esimerkiksi maatila tai kaupungissa sijaitseva hikipaja – takavarikoidaan. Omaisuus on käytettävä maauudistuksen tai sosiaalisen kehityksen hyväksi.

"Tämä on tärkeä voitto", kirkon orjuuden vastaisen kampanjan vetäjä Xavier Plassat kiittää.

Hänen mukaansa orjuuttajan omaisuuden takavarikointi hyötykäyttöön edustaa samaan aikaan rangaistusta ja ongelmanratkaisua. Hän painottaa, että uudistus vastaa perustuslain henkeä, joka nostaa ihmisarvon omaisuuden edelle.

Esitystä vastustivat maanomistajapiirien kansanedustajat, joiden mukaan Brasiliassa ei ole orjuutta, koska kukaan ei raada kahleissa.

Brasilian rikoslaki määrittelee nykyaikaiseksi orjuudeksi ihmisarvoa loukkaavat työehdot. Niitä ovat ylipitkät työpäivät, liikkumisen rajoittaminen ja fyysinen eristäminen, henkilöpapereiden takavarikointi sekä uhkailu ja velkaorjuus.

Brasilian työministeriön mukaan orjia on vapautettu maaseudulla muun muassa karjatiloilta, viljelmiltä ja kaivoksilta. Kaupungeissa orjuutta on esiintynyt ompelimoissa, kaupoissa, hotelleissa ja bordelleissa sekä kotitalous- ja rakennustöissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia