Oppositio hävisi Ugandan vaalit | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Oppositio hävisi Ugandan vaalit

Odotusten mukaan 25 vuotta Ugandaa hallinnut presidentti Yoweri Museveni valittiin uudelleen, mutta oppositio on julistanut vaalit täydelliseksi skandaaliksi.

Ugandassa samaan aikaan pidetyt presidentin- ja parlamenttivaalit sujuivat yllätyksettömästi ja pääosin rauhallisesti. Aikaisempiin vaaleihin nähden poikkeuksellista oli se, että presidentti Yoweri Museveni voitti myös Kampalassa ja Lord’s Resistance Armyn hallitsemassa pohjoisosassa.

Vaikka vaalit sujuivat pääosin rauhallisesti, Solidaarisuuden maakoordinaattori Riitta Kujala ennakoi vaalien jälkeisiä levottomuuksia. ”Uskon, että Arabimaiden tapahtumat saattavat kannustaa ugandalaisetkin mellakoimaan, kun on nähty, mitä sillä voi saada aikaan. Ugandan protestimarssit ovat harvemmin rauhanomaisia”, Kujala sanoo.

Vaaleissa hävinneen opposition mukaan kautta maan on löydetty väärennettyjä vaalilippuja. Opposition ehdokkaat kannustavat ihmisiä rauhallisille protestimarsseille vaalitulosta vastaan.

Asiantuntijoiden mukaan opposition tulisi protestointiin kannustamisen sijaan jalkautua Ugandan maakuntiin ja kaivaa todisteita vaalivilpistä. Vaalituloksesta pitää valittaa neljän viikon sisällä tuloksien julklistamisesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia