Onko Libyan rikostutkinta pelkkä poliittinen veto? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Onko Libyan rikostutkinta pelkkä poliittinen veto?

Hyökkäykset siviilejä vastaan Libyassa eivät ole sen hirveämpiä kuin niissä maissa, joissa turvallisuusneuvosto on jättänyt ne huomioimatta.

YK:n turvallisuusneuvoston yksimielinen päätös ohjata Libyan tapaus tutkittavaksi Kansainväliselle rikostuomioistuimelle (ICC), on ennemmin poliittinen kuin lainopillinen ratkaisu, toteaa Simon Jennings Institute for War and Peace Reporting -järjestöstä.

Turvallisuusneuvosto viittasi päätöksensä tueksi Libyassa tapahtuneisiin "laajamittaisiin ja systemaattisiin hyökkäyksiin." Ovatko hyökkäykset Libyassa olleet sen hirveämpiä kuin niissä maissa, joissa turvallisuusneuvosto on jättänyt ne huomioimatta, Jennings kysyy osoittaen, että esimerkiksi Sri Lankassa 7000 siviiliä on kuollut etnisissä yhteenotoissa.

Jenningsin mukaan ICC:stä voi tulla aito pelote vain, jos se ei alistu turvallisuusneuvoston jäsenmaiden poliittisille oikuille.

Turvallisuusneuvoston menettelytapa eroaa merkittävästi niistä tapauksista, joissa ICC:n syyttäjä itse aloittaa tutkimukset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia