Öljytuloista toivotaan murusia köyhimmille maille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Öljytuloista toivotaan murusia köyhimmille maille

Y/K ehdottaa, että polttonesteiden hinnannoususta hyötyneet öljyntuottajamaat ja öljy-yhtiöt antaisivat vähiten kehittyneiden eli LDC-maiden auttamiseen dollarin kymmenesosan (0,08 euroa) tynnyriä kohti.

YK ehdottaa, että polttonesteiden hinnannoususta hyötyneet öljyntuottajamaat ja öljy-yhtiöt antaisivat vähiten kehittyneiden eli LDC-maiden auttamiseen dollarin kymmenesosan (0,08 euroa) tynnyriä kohti.

YK laskee, että pelkästään Lähi-idän öljyntuottajamaat ansaitsevat tänä vuonna öljyllä yli 400 miljardia dollaria, kun summa oli 307 miljardia viime vuonna. Alueen tärkeimpiä öljymaita ovat Arabiemiirikunnat, Irak, Iran, Kuwait, Qatar ja Saudi-Arabia.

Laskelmassa öljytynnyrin hinta on arvioitu 57 dollariksi, vaikka se on tänä vuonna käynyt yli 70 dollarissa ja kolminkertaistunut vuoden 2001 tasosta.

Vähiten kehittyneiden maiden asioita YK:ssa hoitava apulaispääsihteeri Anwarul Karim Chowdhury toivoo, että öljyä tuottavat maat ja yhtiöt sitoutuisivat vuosikymmeneksi antamaan murusen tuloistaan kehitysapuun.

Jos mukaan lähtisivät 17 johtavaa öljyntuottajamaata, keräyksen tuotto voisi yltää 17,6 miljoonaan dollariin kuussa. Joukkoon kuuluvat Lähi-idän maiden ohella Algeria, Indonesia, Kanada, Kiina, Libya, Meksiko, Nigeria, Norja, Venezuela, Venäjä ja Yhdysvallat.

Chowdhuryn ehdotukseen ei tuoreeltaan saatu selviä vastauksia, mutta esimerkiksi öljyntuottajamaiden järjestöllä Opecilla on aiempaa kokemusta kehitysavusta. Se perusti 1980-luvulla tarkoitukseen rahaston, joka toimii edelleen.

Eräs arabidiplomaatti muistuttaa, että Qatar perusti viime vuonna kehitysyhteistyörahaston, jonka avunsaajiin kuuluvat myös 50 LDC-maata. Hänen mukaansa Lähi-idän öljyvaltioiden huomio on kuitenkin juuri nyt keskittynyt Libanonin jälleenrakennuksen avustamiseen.

Nepalissa toimivaa LDC Watch -järjestöä johtava Arun Karki kannattaa lämpimästi uusia tukilähteitä, kuten öljyrahastoa ja muutamien valtioiden aloittamaa lentoveroa.

TransAfrica Forumin entinen puheenjohtaja professori Bill Fletcher muistuttaa, että 1970-luvun öljykriisillä oli pitkäaikaisia tuhoisia vaikutuksia eteläisen pallonpuoliskon elintasoon."Siksi on oikein pyytää osuutta öljytuloista kehitysapuun."

Fletcher korostaa, että hankkeessa ei pidä unohtaa öljy-yhtiöitä, jotka ovat käärineet suunnattomia voittoja hinnannoususta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia