Uutiset

Obama ehti kumota Sudanin pakotteet

Päätöstä verrataan Iranin ja Kuuban pakotteiden purkamiseen.
Väkivaltaa paenneita sudanilaislapsia pakolaisleirillä Darfurissa vuonna 2007. (Kuva: Fred Noy / IPS)

(IPS) -- Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama ehti kautensa lopulla tammikuussa kumota Sudanin vastaiset pakotteet, jotka olivat voimassa 20 vuotta.

Pakotteiden kielteisiä vaikutuksia seuraava YK:n erikoislähettiläs Idriss Jazairy kiittää päätöstä, jota perusteltiin sillä, että Sudanin hallitus on vähentänyt väkivaltaa kansalaisiaan kohtaan ja kohentanut humanitaarista tilannetta kautta maan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch arvostelee päätöstä, koska Sudanin hallitus on yhä osapuolena Darfurin alueen pitkittyneessä konfliktissa. Jazairyn mukaan pakotteet ovat kuitenkin kaventaneet sudanilaisten ihmisoikeuksia, koska ne ovat estäneet heitä saamasta ruokaa, koulutusta ja terveydenhuoltoa.

Jazairy on raportoinut Sudanin kärsineen pulaa rokotteista, lääkkeistä ja muista terveydenhuollon tarvikkeista. Vaikka pakotesäännöt sallivat humanitaarisen avun, terveystuotteiden hankinta käy mahdottomaksi, kun rahaliikenne on kielletty, Jazairy muistuttaa.

Pakotteiden purkaminen sallii Sudanille tavara- ja öljykaupan. Jazairy vertaa päätöstä Iranin ja Kuuban pakotteiden purkamiseen.

pakolaisetpolitiikkakonflikti SudanYhdysvallat Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Jäävuoria Grönlannissa

Ympäristöhuoli koskettaa myös lapsia – Katso video partiolaisten mietteistä!

Tiedetoimittaja Mikko Pelttarin lastenkirja Näkymätön myrsky muistuttaa, ettei ilmastonmuutos ole lasten harteilla mutta jokainen voi silti tehdä jotain. Laajasalon opiston toimittajaopiskelijat lukivat kirjan haagalaiselle partiolippukunnalle, jonka jäsenet ovat jo huomanneet ilmaston muuttumisen merkit. Katso video!
Mies puun alla, kivi taustalla

Kenialaisella aktivistilla Paul Okumulla on ajatus siitä, miten rikkaat maat voivat tehdä maailmasta reilumman – ”Lopettakaa sekaantuminen”

Euroopassa keskustellaan nykyään paljon siitä, pitäisikö hyvinvointia mitata jollakin muulla tavalla kuin bruttokansantuotteella. Kenialainen aktivisti Paul Okumu kehottaa miettimään, kenen kustannuksella hyvinvointi tulee.
Mielenosoittajia kylttien kera Tampereella

Nuorille tehty kysely: Ilmastonmuutos suurin huoli ympäri maailman

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimuksessa yli 10 000 nuorelta kaikilla mantereilla, mitkä heidän mielestään ovat suurimpia ongelmia maailmassa tällä hetkellä. Ympäristö- ja turvallisuuskysymykset nousivat yli muiden.
Kaksi naista tulvavedessä

Bangladeshin ilmastopakolaiset sopeutuvat uuteen pakon edessä – Uudet viljelymenetelmät auttavat sään ääri-ilmiöitä paenneita

Bangladeshilaisen Ruma Begumin perhe joutui muuttamaan jokiuoman eroosion ja viljelysmaan suolapitoisuuden takia. Aluksi vanhat ongelmat jatkuivat, mutta muun muassa uusi kelluva kasvatus on auttanut elinkeinojen monipuolistamisessa.