Uutiset

Obama ehti kumota Sudanin pakotteet

Päätöstä verrataan Iranin ja Kuuban pakotteiden purkamiseen.
Väkivaltaa paenneita sudanilaislapsia pakolaisleirillä Darfurissa vuonna 2007. (Kuva: Fred Noy / IPS)

(IPS) -- Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama ehti kautensa lopulla tammikuussa kumota Sudanin vastaiset pakotteet, jotka olivat voimassa 20 vuotta.

Pakotteiden kielteisiä vaikutuksia seuraava YK:n erikoislähettiläs Idriss Jazairy kiittää päätöstä, jota perusteltiin sillä, että Sudanin hallitus on vähentänyt väkivaltaa kansalaisiaan kohtaan ja kohentanut humanitaarista tilannetta kautta maan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch arvostelee päätöstä, koska Sudanin hallitus on yhä osapuolena Darfurin alueen pitkittyneessä konfliktissa. Jazairyn mukaan pakotteet ovat kuitenkin kaventaneet sudanilaisten ihmisoikeuksia, koska ne ovat estäneet heitä saamasta ruokaa, koulutusta ja terveydenhuoltoa.

Jazairy on raportoinut Sudanin kärsineen pulaa rokotteista, lääkkeistä ja muista terveydenhuollon tarvikkeista. Vaikka pakotesäännöt sallivat humanitaarisen avun, terveystuotteiden hankinta käy mahdottomaksi, kun rahaliikenne on kielletty, Jazairy muistuttaa.

Pakotteiden purkaminen sallii Sudanille tavara- ja öljykaupan. Jazairy vertaa päätöstä Iranin ja Kuuban pakotteiden purkamiseen.

pakolaisetpolitiikkakonflikti SudanYhdysvallat Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.