Nuorisoliittojen toiminta arveluttaa Nepalissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nuorisoliittojen toiminta arveluttaa Nepalissa

Pitkä sisällissota johti
Nepalin yhteiskunnan aseistamiseen – naiset ja nuoret mukaan lukien.
Militarismin purkaminen takkuaa pahasti.

Pitkä sisällissota johti Nepalin yhteiskunnan aseistamiseen – naiset ja nuoret mukaan lukien. Militarismin purkaminen takkuaa pahasti.

Nepalin hallitusta johtaa nyt maolainen kommunistipuolue (CPN-M), jonka alaisuuteen kuuluu puolisotilaallinen Kommunistinen nuorisoliitto (YCL).

Pääministeri Pushpa Kamal Dahalia on painostettu hajottamaan YCL, mutta hän on tyytynyt kehumaan sen saavutuksia maan rauhanprosessissa.

Maolaisten hallitustoverina on marxilais-leniniläinen kommunistipuolue (NCP-UML), joka on perustanut omat Nuorisovoimansa (YF).

Muut tärkeät puolueet moittivat ensin YCL:ää lain ottamisesta omiin käsiin, mutta kokoavat nyt kilvan nuorisojoukkojaan.

 

Nuorisoliitot jengisodassa

Varsinkin YCL ja YF ovat ajautuneet yhteenottoihin. Syyskuussa liikenne oli melkein viikon poikki Dharan-Dankuta-valtatiellä. Dankuta Bazzariin julistettiin ulkonaliikkumiskielto, kun nuorisoliitot kahakoivat tiemaksujen keräämisestä.

Jengisodan piirteitä näkyy myös kiistassa Nepalin kuuluisien pelikasinoiden valvonnasta.

Johtavat kommunistipuolueet perustivat marraskuun alussa komitean ratkomaan nuorten riitoja. Mikään ei kuitenkaan viittaa järjestöjen kieltämiseen.

"Sodan jälkeisen rauhanrakennuksen olettaisi merkitsevän aseistariisuntaa, mutta me näemme uutta militarisointia. Laillista järjestystä pitäisi vahvistaa eikä heikentää", professori Sridhar Khatri arvostetusta South Asia Policy Studies -laitoksesta moittii.

YCL tuntui olevan läsnä kaikkialla Nepalin levottoman poliittisen siirtymävaiheen vuosina 2006-2008, jolloin maolaiset ottivat johdon ja tekivät kuningaskunnasta tasavallan.

YCL perustettiin marraskuussa 2006, kun rauhansopimus oli solmittu ja maolaisten Kansan vapautusarmeija (PLA) virallisesti lakkautettu.

Monet PLA:n komentajat siirrettiin YCL:ään. Heihin kuuluu myös YCL:n johtaja Ganesh Man Pun. Hänen mukaansa järjestöllä on puoli miljoonaa jäsentä, joista 6 000 "kokopäiväisiä".

YCL johtaa monien yhteiskunnan palvelujen järjestämisestä. Niihin kuuluvat liikenteenohjaus, jätehuolto, metsänistutus, sosiaaliapu, korruption kitkentä, verojen ja "lahjoitusten" keruu, rikollisten jahtaaminen ja "kuninkaallisen" omaisuuden takavarikointi.

 

Nuorisojoukoista politiikan välineitä

Pääkaupungin Katmandun tiedotusvälineet ovat täynnä uutisia YCL:n väärinkäytöksistä, kuten kidnappauksista, pelottelusta ja vastustajien pahoinpitelyistä. YK:n Nepalin ihmisoikeustoimisto on myös tuominnut YCL:n ylilyönnit.

Kevään vaalitaistelun aikana muut puolueet syyttivät YCL:ää kokousten hajottamisesta ja äänestäjien pelottelusta voimakeinoin. Katmandun perinteinen eliitti tuomitsikin maolaisten murskavoiton vaaleissa "varastetuksi".

Pyrkimys estää vastaava tulevissa vaaleissa selittänee osaltaan muiden puolueiden intoa perustaa omia nuorisojoukkojaan.

"Olemme erilaisia kuin YCL. Toimimme lain puitteissa muodostamme vastavoiman YCL:n terrorille", kilpailevan YF:n johtaja Mahesh Basnet vakuuttaa.

"En odottanut puolueilta tällaista järjettömyyttä. Niiden pitäisi luoda demokraattisia rakenteita, mutta ne perustavat aseistettuja nuorisojoukkoja", paheksuu Dhirendra Raj Pandey, joka kuului vuoden 2006 demokraattisen kansannousun avainhenkilöihin. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia