Nuorilla korkea riski saada hiv-tartunta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nuorilla korkea riski saada hiv-tartunta

Tuore hiv/aids-raportti hälyttää toimimaan nuorten puolesta: lähes joka toinen uusi hiv-tartunta alle 24-vuotiaalla.

UNICEFin, UNAIDSin, WHOn, UNESCOn, UNFPA, ILOn ja Maailmanpankin yhteistyönä valmistuneen tuoreen hiv/aids raportin mukaan jo lähes joka toisen uuden hiv-tartunnan saaja on 15-24 –vuotias, ja useimmiten nainen. Raportti on ensimmäinen, joka varmuudella todistaa tyttöjen huomattavasti korkeamman hiv-tartuntojen määrän.

Vaikka hiv-tartunnat ovat maailmanlaajuisesti laskussa, leviää tartunta nuorten keskuudessa vauhdilla. Yhtenä syynä tähän on välinpitämättömyys. Selvityksen mukaan myös seksuaalinen aktiivisuus, sosiaalinen eriarvoisuus, syrjäytyminen, tippuminen koulutuksesta, työttömyys ja huumeidenkäytön lisääntyminen altistavat tartunnalle nimenomaan nuoria.

Huolestuttavana raportissa pidetään sitä, että vain harva nuorista kantajista tietää kantavansa virusta. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vain joka neljäs 15 - 24 -vuotias nainen kertoo tietävänsä tarkalleen mikä hiv/aids on ja kuinka siltä voi suojautua.

Raportissa nuorten korkeita hiv-tartuntalukuja pidetään todisteena hiv/aidsin vastaisen työn epäonnistumisesta. Ratkaisuksi ehdotetaan koulutuksen, tiedotuksen ja terveydenhoidon parantamista köyhimpien ja heikoimmassa asemassa olevien osalta. Lisäksi raportissa pidetään tärkeänä nuorten aktiivisempaa osallistumista hiv/aidsin vastaiseen työhön.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia