Uutiset

Nuoret saavat elantonsa maasta Salomonsaarilla

Kodittomien poikien osuuskunta edistää koulunkäyntiä ja tuottaa ruokaa, kirjoittaa Catherine Wilson.

(IPS) -- Päivät koulussa ja illat maatöissä. Näin toimii kodittomien poikien perustama osuuskunta Tyynenmeren Salomonsaarilla.

Poikien maatila on suurin Kindun kylässä, joka sijaitsee Mundan kaupungin laidalla New Georgian saarella.

Osuuskunnan perustaja Patrick Arathe, 23, joutui vanhempiensa hylkäämäksi yhdeksänvuotiaana. Hänet lähetettiin kaukaisten sukulaisten hoiviin, kuten saarilla on tapana.

Salomonsaarilla on reilu puoli miljoonaa asukasta. Nuorista on 45 prosenttia työttömänä, ja joka kolmas alle viisivuotias kärsii heikon ravinnon aiheuttamasta lyhytkasvuisuudesta.

Kohtalotovereita

Arathe onnistui käymään koulun loppuun, mutta hän huomasi, että moni muukin lapsi oli kehnosti ravittu ja vailla aikuisten tukea. Harvalla oli mahdollisuus käydä koulua.

"Näitä lapsia katsellessani ajattelin, että he ovat isättömiä, kuten minä", Arathe kertoo.

Hän halusi auttaa, "koska lapset ovat tulevaisuus". Viime kesänä Arathe kokosi 16 iältään 9–18-vuotiasta poikaa ja aloitti viljelyhankkeen isoisälleen kuuluneella maapalstalla.

Tilalla kasvaa nyt kaalia, papua, tomaattia, kurkkua, paprikaa, kurpitsaa, perunaa, maniokkia, maissia, vesimelonia, papaijaa ja banaania.

"Arvelin, että viljely olisi hyvä elinkeino, koska torilla on pulaa vihanneksista", Arathe selittää.

Läksyt ensin

Poikia alussa vaivanneet epäilyt ovat karisseet aidon innostuksen tieltä. Moni suunnittelee nyt ryhtyvänsä päätoimiseksi viljelijäksi, kun koulut on käyty.

Arathe valvoo, että pojilla on aikaa läksyihin ja patistaa heidät peltotöihin vasta illan viiletessä.

Työ ei ole aina helppoa, sillä pitkään jatkunut kaskeaminen on heikentänyt Mundan maaperää. Ilmastonmuutos nostaa merenpintaa ja lisää sään oikuttelua.

Valtakunnallinen Kastom-puutarhayhdistys on opettanut pojille luomumenetelmiä, kuten kompostointia ja paikallisen chilin hyödyntämistä tuholaistorjunnassa.

"Kaalit kasvavat nyt entistä nopeammin ja isommiksi", Arathe kiittää.

Tuntuvaa tuloa

Torin ohella pojat toimittavat tuotteitaan paikalliselle sairaalalle ja yrityksille. Tuloja kertyy 450–1 000 euroa viikossa.

Joulukuussa rahaa oli koossa niin paljon, että kaikki pojat pääsivät kouluun. Myös ravitsemustilanne on kohentunut merkittävästi. "Syömme paljon vihanneksia", Arathe vakuuttaa.

Hän iloitsee poikien saamasta työkokemuksesta. "He osaavat istuttaa ja korjata satoa ja työskennellä taimitarhassa. Ja he ovat myös aiempaa onnellisempia."

Salomonsaarten väestöstä 80 prosenttia saa elantonsa maataloudesta ja kalastuksesta. Ruokaa ei silti tuoteta tarpeeksi. Pääsaarella Guadalcanalilla käytiin vuosina 1999-2003 maakiistoista puhjennutta sisällissotaa, josta perusrakenteet ja palvelut eivät ole vieläkään toipuneet.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousnuorisosyrjäytyminen Oseania Suomen IPS

Lue myös

Kaksi miestä papulaatikoiden äärellä

”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta

Tuoreen raportin mukaan 64 prosenttia Afrikassa kulutetusta ruuasta on pienten tai keskisuurten yritysten tuottamaa. Usein naisten johtamat yritykset tarjoavat laajan kirjon palveluita kuljettamisesta ja logistiikasta lannoitteiden ja siementen viljelijöille myymiseen.
Paimenet ajavat karjaa Keniassa

Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty

Kenian kuivien ja puolikuvien alueiden karjan määrä on viime vuosikymmeninä laskenut neljänneksen. Syynä on suoraan lämpötilan nousu, joka vaatii viljelijöiltä uusia sopeutumiskeinoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä