Norsunluurannikon kriisi uhkaa myös Liberian rauhaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Norsunluurannikon kriisi uhkaa myös Liberian rauhaa

Pakolaisten suuri määrä rasittaa yhteisöjä Liberian puolella.

Norsunluurannikolla kärjistyvät väkivaltaisuudet ja niistä johtuva pakolaisuus uhkaavat myös länsinaapurin Liberian herkkää turvallisuustilannetta, varoittavat YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtaja Antonio Guterres ja YK:n Liberian erityislähettiläs Ellen Margrethe Loj.

Norsunluurannikolta Liberiaan pakenee ihmisiä kiihtyvällä tahdilla. Tällä hetkellä paenneita on arvioitu olevan yli 100 000, joista noin puolet on lapsia.

Pakolaiset rasittavat suunnattomasti jo ennestään köyhiä yhteisöjä Liberian puolella. Yksi suurimmista ongelmista on ollut se, etteivät pakolaiset ole siirtyneet heille tarkoitettuihin leireihin, vaan ovat jääneet asumaan raja-alueen kyliin. UNICEF muistuttaa, että leireillä humanitaarisen avun antaminen on helpompaa.

Norsunluurannikon väkivaltaisuuksilla on poliittinen tausta. Marraskuun lopun presidentinvaaleissa hävinnyt Laurent Gbagbon pitää kiinni vallastaan tiukalla otteella. Samaan aikaan vaalit voittanut opposition ehdokas Alassane Outtara yrittää ottaa oman paikkansa maan johdossa. Tukijoukkojen välinen taistelu vallasta on käynyt erittäin väkivaltaiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia