Nigerian senaattorit torppasivat tasa-arvolain | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nigerian senaattorit torppasivat tasa-arvolain

Uusi lakiesitys olisi parantanut naisten asemaa, mutta vastustajat vetosivat sekä Koraaniin että Raamattuun.

Nigerian senaatti torjui tällä viikolla lain, joka olisi muun muassa taannut naisille tasa-arvoiset perimisoikeudet miesten kanssa.

Lakia vastustettiin sekä kristinuskon että islamin pohjalta, ja osa senaattoreista oli myös sitä mieltä, että maan perustuslaki takaa jo oikeudet naisillekin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Nigeria on mukana YK:n naisten syrjinnän vastaisessa sopimuksessa, mutta maan naisia syrjitään laajasti. Esimerkiksi seksuaalinen väkivalta ja pakkoavioliitot ovat yleisiä. Parlamentin alahuoneessa vain 5,6 prosenttia edustajista on naisia, lain torjuneessa senaatissa 6,5.

Maan presidentti allekirjoitti viime vuonna esimerkiksi sukupuolielinten silpomisen vastaisen lain. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan esimerkiksi raiskauslainsäädäntö ei kuitenkaan täytä kansainvälisiä standardeja.

Uusi laki olisi muun muassa kieltänyt politiikkaan, koulutukseen ja työllisyyteen kohdistuvan syrjinnän sekä halventavan kohtelun ja antanut naisille muun muassa samat avio-oikeudet kuin miehille sekä samat oikeudet osallistua politiikkaan. Sen torjunta on herättänyt laajaa kritiikkiä, jota on tulvinut myös sosiaalisessa mediassa.

"Se osoittaa, miten jäljessä olemme ja miten paljon haluamme pitää kiinni vinoutuneista uskonnollisista ja kulttuurisista uskomuksistamme", sanoi aktivisti Bukku Shonibare BBC:lle. Tunnettu näyttelijä Uche Jombo puolestaan kehotti senaattoreita häpeämään.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tutkija Mausi Segun arvioi uutistoimisto Reutersille, että lain kaatuminen vain vahvistaa asenteita, jotka lietsovat naisiin kohdistuva hyväksikäyttöä ja syrjintää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia