Uutiset

Nigeria pääsi eroon poliosta

Maailmassa on enää kaksi maata, joissa poliota esiintyy kotoperäisenä.
(Kuva: UN Photo/JC McIlwaine / cc 2.0)

Maailman terveysjärjestö (WHO) on poistanut Nigerian endeemisestä eli kotoperäisestä poliosta kärsivien maiden listalta.

Maassa ei ole ollut yhtään niin kutsuttua villiä poliovirustapausta sitten heinäkuun 2014. Rokotevälitteisiä tartuntoja on ollut tänä vuonna yksi.

Vielä vuonna 2012 yli puolet maailman poliotapauksista löytyi juuri Nigeriasta. Sen jälkeen yli 45 miljoonaa nigerialaislasta on rokotettu poliota vastaan, WHO kertoo.

Järjestö varoittaa, että maan on yhä pysyttävä valppaana polion varalta. Virallisen sertifikaatin se saa vasta, kun tapauksia ei ole esiintynyt kolmeen vuoteen.

Nigerian poistumisen jälkeen maailmassa on enää kaksi maata, joissa poliota esiintyy kotoperäisenä, Afganistanissa ja Nigeriassa. Niistä on löytynyt tänä vuonna yhteensä 41 tapausta.

Polio tarttuu usein huonon sanitaation ja likaisen veden välityksellä. Vielä 1980-luvun lopulla yli 350 000 lasta vammautui vuosittain polion vuoksi.

terveyssairaus/lääkintä Nigeria

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat