Nigeria houkuttelee lapsia koulunpenkille ilmaisella aterialla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nigeria houkuttelee lapsia koulunpenkille ilmaisella aterialla

130 miljoonan asukkaan Nigeriassa toivotaan ilmaisen kouluaterian houkuttelevan lapsia koulun penkille. Tällä hetkellä peruskoulun ulkopuolelle jää maassa noin 7 miljoonaa lasta. Keino saattaa hyvinkin toimia, sillä Nigerian opetusministeriön mukaan lähes puolet maan 7-15-vuotiaista on alipainoisia.

Aiemmat yritykset saada kaikki lapset peruskouluun eivät ole tuottaneet tulosta 130 miljoonan asukkaan Nigeriassa. Ilmaisen kouluaterian toivotaan auttavan asiaa.

Vaille koulutusta jäävät useimmiten köyhimpien lapset, joten maksuttoman aterian toivotaan kannustavan varattomia vanhempia lähettämään jälkikasvunsa opintielle. Nigerian opetusministeriön mukaan lähes puolet 7-15-vuotiaista on alipainoisia.

YK:n lastenrahaston Unicefin kokemukset ovat osoittaneet, että ilmainen ruoka on tehokas kannustin koulunkäyntiin ja parantaa myös oppimistuloksia, järjestön edustajana Nigeriassa toimiva Ayalew Abai kertoo.

Hanke täydentää hänen mukaansa muita Unicefin Nigerian-ohjelmia, kuten ponnistuksia tyttöjen koulunkäynnin lisäämiseksi.

”Heikko ravitsemus vaarantaa väestön, ja varsinkin lasten, fyysisen ja henkisen kehityksen”, Nigerian presidentti Olusegun Obasanjo muistutti avatessaan kouluruokakampanjan.

Sen tavoitteiksi hän listasi oppilaiden nälän vähentämisen ja kouluun tulevien ja sen loppuun käyvien määrän nostamisen erityisesti maaseudulla ja kaupunkien köyhillä alueilla.

Kouluruokakampanjasta hyötyy alkuvaiheessa 2,5 miljoonaa lasta 12:ssa Nigerian 36 osavaltiosta. Peruskouluun on Nigeriassa ilmoittautunut noin 25 miljoonaa lasta, ja ulkopuolelle jää reilut 7 miljoonaa.

Uusi kouluruokakampanja aiotaan toteuttaa paremmin kuin 900 koulua kattanut kokeilu Lagosin osavaltiossa vuonna 2002.

Kokeilun pilasivat väärinkäytökset, jotka muutenkin jäytävät korruption mädättämää Nigeriaa. Maa on 3. kehnoimmalla sijalla 146 valtion korruptiotilastossa.

Kokeilun aikana jotkut opettajat sortuivat varkauksiin ja ruoan toimittajat huijasivat, vanhempien ja opettajien valtakunnallisen yhteisjärjestön puheenjohtaja Babs Animashaun kertoo.

Jotta väärinkäytökset vältettäisiin yhdistys on kehottanut vanhempia vahtimaan nyt kokeilua tarkasti.

Koska hanke edellyttää vanhemmilta ja opettajilta osallistumista rahoitukseen ja ruoan jakeluun, heidän on myös valvottava sitä, Animashaun korostaa.

”Uskon, että onnistumme tällä kertaa, jos vanhemmat saadaan mukaan, sillä lasten hyvinvointi on heille etusijalla”, hän arvioi.

Oppilaita kouluruoka innostaa. ”Idea on hyvä, mutta presidentin pitäisi laajentaa se muihinkin kuin 12 osavaltioon”, Tunji Taiwo, 9, tuumii.

Kouluruokailuhanke auttaa onnistuessaan Nigeriaa täyttämään YK:n asettamia vuosituhannen kehitystavoitteita (MDG), joihin kuuluu peruskoulutus kaikille vuoteen 2015 mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia