Nicaraguassa moni äiti on itsekin lapsi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nicaraguassa moni äiti on itsekin lapsi

Raskaana olevista yli neljännes alaikäisiä, abortti kielletty kaikissa oloissa.

Alaikäisten tyttöjen raskaudet ovat Nicaraguassa yleisempiä kuin muualla Latinalaisessa Amerikassa. Raskaus on usein seurausta raiskauksesta ja ajaa tytön täydelliseen ahdinkoon.

Carla menetti kaiken tultuaan raskaaksi 13-vuotiaana vuonna 2006, kun peruskoulun opettaja raiskasi hänet. Äiti ajoi tytön pois kotoa vedoten siihen, ettei perhe ei pystyisi ruokkimaan yhtä suuta lisää.

Carla sai majailla naapurissa, mutta ruokaa sieltä ei herunut. Hän kerjäsi ja kaupusteli makeisia linja-autoasemalla, missä joutui jälleen aikuisten seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. Vauva kuoli synnytyksessä.

Sen jälkeen Carla onnistui pääsemään katulapsista huolehtivan Casa Alianzan hoiviin. Hän opiskeli kosmetologiksi ja sai töitä. Nyt 19-vuotias Carla auttaa vapaaehtoisena Casa Alianzan lapsiäitikeskusta, joka pelasti hänet ahdingosta.

Köyhyyden kierre

Tilastot kertovat, että Nicaraguan terveydenhuollon tietoon vuosina 2000-2010 tulleista raskauksista 27 prosenttia koski alaikäisiä, joista liki puolet oli 10-14-vuotiaita.

Nicaraguan Plan-järjestön lääkäri Osmany Altamirano kertoo alaikäisten äitien osuuden hieman laskeneen viime vuosina, mutta se on edelleen lähellä maailman huippua ja Latinalaisen Amerikan korkein.

Altamiranon mukaan ennenaikaiset raskaudet ovat seurausta Nicaraguan köyhyydestä, mutta samalla ne myös ylläpitävät sitä. "Aliravitut äidit synnyttävät pienikokoisia ja alipainoisia vauvoja."

Kurjuuden kierrettä vahvistaa se, että 47 prosenttia raskaaksi tulleista tytöistä menettää mahdollisuutensa käydä peruskoulu loppuun.

"Moni joutuu etsimään työtä ilman koulutusta ja kokemusta, toiset heitetään kadulle ja osa päätyy seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi", Altamirano summaa.

Tyttöjä painostetaan

Nicaraguan pääkaupungin Managuan nuorten parissa viime vuonna tehty kysely paljasti, että 60 prosenttia tytöistä oli painostettu sukupuolisuhteeseen sukulaisen, koulutoverin, naapurin ja joskus jopa oman isän kanssa, Karla Nicaragua tyttöjen oikeuksia puolustavasta Quincho Barrilete -järjestöstä kertoo.

Näissä oloissa tyttöjen raskauksia pidetään "jotenkin normaaleina", ja laki pakottaa tytöt synnyttämään hengenmenon uhallakin, hän lisää.

Nicaragua kiristi vuonna 2006 aborttilakiaan ja liittyi harvalukuiseen valtiojoukkoon, jossa raskauden keskeytys on rangaistava teko kaikissa tilanteissa, myös raiskauksen uhrilla ja henkensä kaupalla synnyttävällä.

Karla Nicaragua latelee liudan lapsiäitiyden syitä: sukupuoliopetuksen puute kouluissa ja kodeissa, seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö, painostus nuorisojengeissä, köyhyys ja lepsu lainvalvonta.

Nicaraguan rikoslaki kieltää seksisuhteet alle 14-vuotiaiden kanssa ja uhkaa 12-15 vuoden vankeudella, Lorna Norori seksuaalista hyväksikäyttöä vastustavasta Mcas-järjestöstä muistuttaa.

Järjestön tutkimuksen mukaan viranomaisten tietoon tulleissa tapauksissa 40 prosenttia seksuaalisen väkivallan uhriksi joutuneista naisista jää vaille oikeutta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia