Uutiset

Nicaraguassa moni äiti on itsekin lapsi

Raskaana olevista yli neljännes alaikäisiä, abortti kielletty kaikissa oloissa.
(Kuva: Elaine Faith / cc 2.0)

Alaikäisten tyttöjen raskaudet ovat Nicaraguassa yleisempiä kuin muualla Latinalaisessa Amerikassa. Raskaus on usein seurausta raiskauksesta ja ajaa tytön täydelliseen ahdinkoon.

Carla menetti kaiken tultuaan raskaaksi 13-vuotiaana vuonna 2006, kun peruskoulun opettaja raiskasi hänet. Äiti ajoi tytön pois kotoa vedoten siihen, ettei perhe ei pystyisi ruokkimaan yhtä suuta lisää.

Carla sai majailla naapurissa, mutta ruokaa sieltä ei herunut. Hän kerjäsi ja kaupusteli makeisia linja-autoasemalla, missä joutui jälleen aikuisten seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. Vauva kuoli synnytyksessä.

Sen jälkeen Carla onnistui pääsemään katulapsista huolehtivan Casa Alianzan hoiviin. Hän opiskeli kosmetologiksi ja sai töitä. Nyt 19-vuotias Carla auttaa vapaaehtoisena Casa Alianzan lapsiäitikeskusta, joka pelasti hänet ahdingosta.

Köyhyyden kierre

Tilastot kertovat, että Nicaraguan terveydenhuollon tietoon vuosina 2000-2010 tulleista raskauksista 27 prosenttia koski alaikäisiä, joista liki puolet oli 10-14-vuotiaita.

Nicaraguan Plan-järjestön lääkäri Osmany Altamirano kertoo alaikäisten äitien osuuden hieman laskeneen viime vuosina, mutta se on edelleen lähellä maailman huippua ja Latinalaisen Amerikan korkein.

Altamiranon mukaan ennenaikaiset raskaudet ovat seurausta Nicaraguan köyhyydestä, mutta samalla ne myös ylläpitävät sitä. "Aliravitut äidit synnyttävät pienikokoisia ja alipainoisia vauvoja."

Kurjuuden kierrettä vahvistaa se, että 47 prosenttia raskaaksi tulleista tytöistä menettää mahdollisuutensa käydä peruskoulu loppuun.

"Moni joutuu etsimään työtä ilman koulutusta ja kokemusta, toiset heitetään kadulle ja osa päätyy seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi", Altamirano summaa.

Tyttöjä painostetaan

Nicaraguan pääkaupungin Managuan nuorten parissa viime vuonna tehty kysely paljasti, että 60 prosenttia tytöistä oli painostettu sukupuolisuhteeseen sukulaisen, koulutoverin, naapurin ja joskus jopa oman isän kanssa, Karla Nicaragua tyttöjen oikeuksia puolustavasta Quincho Barrilete -järjestöstä kertoo.

Näissä oloissa tyttöjen raskauksia pidetään "jotenkin normaaleina", ja laki pakottaa tytöt synnyttämään hengenmenon uhallakin, hän lisää.

Nicaragua kiristi vuonna 2006 aborttilakiaan ja liittyi harvalukuiseen valtiojoukkoon, jossa raskauden keskeytys on rangaistava teko kaikissa tilanteissa, myös raiskauksen uhrilla ja henkensä kaupalla synnyttävällä.

Karla Nicaragua latelee liudan lapsiäitiyden syitä: sukupuoliopetuksen puute kouluissa ja kodeissa, seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö, painostus nuorisojengeissä, köyhyys ja lepsu lainvalvonta.

Nicaraguan rikoslaki kieltää seksisuhteet alle 14-vuotiaiden kanssa ja uhkaa 12-15 vuoden vankeudella, Lorna Norori seksuaalista hyväksikäyttöä vastustavasta Mcas-järjestöstä muistuttaa.

Järjestön tutkimuksen mukaan viranomaisten tietoon tulleissa tapauksissa 40 prosenttia seksuaalisen väkivallan uhriksi joutuneista naisista jää vaille oikeutta.

lapsetterveys Nicaragua Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista