Nicaraguan nuoret karsastavat Ortegaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nicaraguan nuoret karsastavat Ortegaa

Lokakuun vaalien alla presidentti Daniel Ortega on menettämässä nuorison tuen, Hanna-Maija Pääkkönen kirjoittaa.

”Soy sandinista no danielista, olen sandinisti, en danielisti”, Hanna-Maija Pääkkösen global.finland.fi:ssä haastattelema 23-vuotias Sandra julistaa. Hän ei aio äänestää Nicaraguan tulevissa presidentinvaaleissa istuvaa presidenttiä Daniel Ortegaa. Ei, vaikka Sandran perhe on perinteisesti kannattanut sandinisteja.

Pääkkösen mukaan "Soy sandinista no danielista" -sanontaa kuulee Nicaraguassa jatkuvasti. Danielistalla tarkoitetaan presidentin henkilövetoista politiikkaa, joka on sulkenut soraäänet voimalla sivuun. "Sandinismiin sen sijaan liitetään kansanvallan, suvereniteetin ja tasa-arvon ihanteet".

Pääkkösen mukaan Ortegan suosio on alamaissa, vaikka palattuaan valtaan vuonna 2006 sandinistit lupasivat parantaa köyhien nicaragualaisten asemaa. Hallitus onkin  käynnistänyt köyhyyden vastaisia ohjelmia, kuten nälän lopettamiseen pyrkivä Hambre zero -ohjelma. "Ohjelman kautta on lahjoitettu lehmiä ja kanoja köyhille talouksille. Ohjelmaan pääseminen on edellyttänyt kuitenkin sandinistipuolueen jäsenkorttia", Pääkkönen toteaa.

”Ihmiset eivät kuitenkaan ymmärrä, että tosiasiassa heidän tilanteensa johtuu hallituksen huonoista päätöksistä. Ei sitä muutaman lehmän lahjoittaminen miksikään muuta”, Pääkkösen haastattelema Adal kuvaa nicaragualaisten turhautuneisuutta.

Pääkkönen muistuttaa, että vuoden 2006 vaaleissa vain 38 prosenttia nicaragualaisista äänesti Ortegaa. Hänen valintansa perustui lakimuutokseen sekä salakähmäiseen sopimukseen vuoden 1990 vaalit voittaneesta oikeistolaisesta koalitiosta UNO:sta eronneen puolueen kanssa.

Ortegan valtakaudella myös Nicaraguan perustuslakia on muutettu, minkä johdosta hänellä on mahdollisuus asettua kolmatta kertaa ehdolle. Pääkkösen mukaan kuitenkin osa Ortegan kannattajistakin on kääntämässä kelkkansa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia