Uutiset Tasa-arvo

Nicaraguan naiset taistelevat maanomistusoikeudesta

Nicaraguan naisten pitkä taistelu tuotti vuonna 2010 lain, joka turvaa heille oikeuden omistaa maata. Nyt se pitäisi enää saada toteutetuksi.
(Kuva: Clay Kisker / CC BY-NC 2.0)

(IPS) -- Nicaraguan naisten pitkä taistelu tuotti vuonna 2010 lain, joka turvaa heille oikeuden omistaa maata. Nyt se pitäisi enää saada toteutetuksi.

Vallankumouksellisen sandinistiliikkeen naiset perustivat 1980-luvun lopulla Nicaraguan naisviljelijöiden osuuskuntien liiton (Femuprocan), joka on siitä asti vaatinut maanomistusoikeutta naisille.

Femuprocanissa on nyt 4 200 jäsentä, jotka muodostavat yhteensä 73 osuuskuntaa, järjestön varapuheenjohtaja Matilde Rocha kertoo.

"Maa merkitsee elämää maaseudun naisille ja perheille. Omistusoikeus vahvistaa naisten taloudellista asemaa ja mahdollisuuksia päättää ruuantuotannosta ja ympäristönsuojelusta sekä vaalia perinteisiä siemeniämme", Rocha selittää.

Köyhä maaseutu

Vuonna 2010 naisten oikeus hankkia maata kirjattiin vihdoin lakiin. Maaseudulla asui tuolloin 1,1 miljoonaa naista, joista valtaosalla ei ollut maata tai muutakaan omaisuutta.

Nicaraguan 6,2 miljoonasta asukkaasta asuu nyt maaseudulla 41 prosenttia. Köyhyydessä elää keskimäärin 39 prosenttia nicaragualaisista, mutta ero on jyrkkä kaupunkien (22) ja maaseudun (59 prosenttia) välillä, kertoo kyselytutkimus vuodelta 2015.

Naisjärjestöjen mukaan Nicaraguan maatiloilla työskentelevistä naisista vajaa viidennes on saanut maata nimiinsä.

Femuprocanin jäsenistä 40 prosenttia joutuu yhä vuokraamaan peltoja omistamisen sijasta. "Kaikkiaan 620 naista osallistuu aktiivisesti jäsenillemme sopivien maapalstojen etsitään", Rocha kertoo.

Tahtoa puuttuu

Laki naisten maanomistuksesta ei toteudu, koska puuttuu poliittista tahtoa ja taloudellisia resursseja, Mariaksi esitäytyvä Femuprocanin aktivisti valittaa.

"Olemme kolkuttaneet lukemattomia ovia, käyneet virastoissa lobbaamassa ja pitäneet kokouksia, mutta lain toteutus junnaa yhä", Maria sanoo.

Hänen mukaansa syynä on miesten ylivalta koko yhteiskunnassa. "He eivät näe meitä vain kilpailijoina vaan uhkana perinteiselle bisnekselleen."

Moni nainen joutuu maksamaan pelloistaan vuokraa jopa 200 euroa hehtaarilta kasvukaudessa. Viime vuosien kuivuudet, myrskyt ja tuholaiset ovat koetelleet myös naisviljelijöitä, joiden lainansaantia ei ole helpotettu, maaseudun naisten yhteistyöjärjestön puheenjohtaja María Teresa Fernández muistuttaa.

"Kuusi vuotta vanhassa laissa on määräys tasa-arvorahaston perustamisesta helpottamaan naisten maanhankintaa, mutta raha ei ole vieläkään ilmestynyt valtion budjettiin", hän valittaa.

Tasa-arvo gendermaanomistusmaatalous Nicaragua Suomen IPS

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Tyttöjä rivissä istumassa mikrofonien takana.

33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin

Lapsiavioliittojen ja tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettaminen olisi mahdollista lopettaa kymmenen vuoden sisällä keskittämällä ehkäisytoimet etenkin ruohonjuuritasoon, sanoo YK:n väestörahasto tuoreessa raportissaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen