Nettihäirintä uhkaa naisia Pakistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nettihäirintä uhkaa naisia Pakistanissa

Teknologian kehityksestä jälkeenjäänyt lainsäädäntö ja "nainen vaietkoon" -asenne estävät nettirikosten uhreja saamasta apua Pakistanissa. Maan na

Teknologian kehityksestä jälkeenjäänyt lainsäädäntö ja 'nainen vaietkoon' -asenne estävät nettirikosten uhreja saamasta apua.

Neljän miehen joukkio huumasi ja raiskasi kymmenettä luokkaa käyvän teinitytön ja videoi tapahtumasarjan tarkoituksena kiristää tytön vanhempia. Vanhemmat kuitenkin ilmoittivat asiasta poliisille, ja kiristäjät laittoivat raiskausvideon lokakuussa nettiin kaikkien katsottavaksi.

Pakistanilaiset ihmisoikeusaktivistit pitävät tapausta hämmästyttävänä - siis sitä, että tytön perhe todellakin ilmoitti poliisille.

Tapaus aukaisi padon, ja nyt Pakistanin media tulvii kertomuksia vastaavista kiristyksistä.

"Me naiset valitsemme mieluummin hyväksikäytön ja ahdistelun kuin sen, että joutuisimme 'menettämään kunniamme' yhteisön silmissä. Siksi naiset ovat helppoja kohteita nettirikoksille miesten hallitsemassa Pakistanissa", sanoo Fariha Akhtar.

Hän on entinen nettihäiritty, mutta työskentelee nykyisin TakeBacktheTech eli "Valtaa teknologia takaisin" -kampanjassa. Akhtar bloggaa, tweettaa ja neuvoo nettirikosten uhreja.

Julkisen erikoissyyttäjän Nighat Dadin mukaan naiset ovat joutuneet viime vuosina uudenlaisten nettirikosten uhreiksi. Naisten kasvoja on photoshopattu pornokuviin, ja näitä kuvia on levitetty netissä ja kännykän kuvaviesteillä. Dadilla ei kuitenkaan ole esittää tilastoja rikoksista, koska "uhrit ovat niin häpeissään, etteivät kehtaa tehdä rikosilmoitusta".

Alastonkuvia firman nettisivulle

 

Fariha Akhtarin mukaan teknologiaa pidetään Pakistanissa yhä miehisenä juttuna. "Miehillä on paremmat mahdollisuudet leikkiä teknologian kanssa. Naiset eivät usein osaa käyttää uutta tekniikkaa turvallisesti, ja samalla kulttuurissamme yhä kehotetaan naisia vaikenemaan hyväksikäytöstä."

Nyt 30-vuotiaan "Zaran" kohtalo kertoo jyrkistä asenteista. Kolme vuotta sitten hän oli juuri valmistunut kauppakorkeakoulusta, saanut töitä suuresta viestintäyrityksestä ja oli onnellisesti kihloissa poikaystävänsä kanssa.

Zaran elämä romahti, kun hänestä alkoi ilmestyä alastonkuvia yhtiön nettisivuille.

Lopulta paljastui, että Zaran miespuolinen kollega oli askarrellut kuvankäsittelyohjelmalla Zaran kasvot alastonkuviin ja laittanut kuvat nettiin.

"Zaran pomo rukoili, että tämä pysyisi talossa", Zaran sisko kertoo. "Zara ei kuitenkaan voinut jatkaa yhtiössä, koska tiesi, että hänen työkaverinsa olivat nähneet nuo kuvat. Sana levisi, ja Zaran poikaystävä purki kihlauksen."

Hakkerit iskivät nettirikoskeskukseen

 

Nettioikeusjärjestö Bytes For All:in (B4A) aktivisti Shahzad Ahmad kertoo, että Pakistanin, kuten muidenkin kehittyvien maiden, kansalaiset ovat erityisen haavoittuvia nettirikoksille, koska maissa ei ole nettilainsäädäntöä.

"Vaikka nettirikolliset saataisiin kiinni, heitä ei voida tuomita. Ei ainakaan nettirikoksista", Fariha Akhtar sanoo.

Taannoin Akhtar raportoi Pakistanin valtion nettirikoskeskukselle tapauksesta, jossa teinitytöstä tehtiin jatkuvasti uusia valeprofiileja Facebookiin. Sitten Akhtar huomasi, että hakkerit olivat iskeneet nettirikoskeskuksen kotisivulle.

"Se pani miettimään, voiko mistään saada apua", Akhtar sanoo.

Viranomaisilla ja aktivisteilla riittää työsarkaa. Kännykät ovat nyt saavuttaneet 177 miljoonan asukkaan Pakistanin kaukaisimmatkin kylät. Pakistanin viestintäviraston mukaan maassa on sata miljoonaa kännykän käyttäjää ja 18 miljoonaa netin käyttäjää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia